Siffrorna över döda och saknade i Kalifornien stiger igen

avHans Österman

Nästan 1 300 personer saknas nu efter skogsbranden i Kalifornien.

Siffran över bekräftat döda skrevs under natten mot söndagen upp till 76 sedan fem nya kroppar hittats.

Samtidigt har bränderna skapat ett nytt hot – luften.

Branden i norra Kalifornien – kallad Camp Fire – är den dödligaste i delstatens historia. Under söndagsmorgonen, svensk tid, hade antalet bekräftat döda ökat till 76 och antalet saknade var 1 276 personer, uppger AP.

Det är en ökning med nästan 300 saknade på bara ett dygn – och siffrorna kan komma att stiga ytterligare.

1 av 3 | Foto: JAVIER TOVAR / AFP

– Vi är fortfarande aktivt engagerade med att försöka hitta mänskliga kvarlevor och det är något vi har tagit in stora resurser till, sa Kory Honea, sheriff i branddrabbade Butte county, under lördagen.

Fyra av de fem nya dödsoffren hittades i den nära nog utraderade staden Paradise och ytterligare ett i närbelägna Concow.

Parallellt med Camp Fire-branden rasar en brand i ravinerna kring Malibu, väster om Los Angeles. Den kallas Woolsey-branden och har hittills kostat tre människor livet.

Den stora branden hade under lördagen ödelagt 9 844 bostadshus, 336 kontor och 2076 andra byggnader. Dessutom har röken fått akut försämrat luftkvaliteten i delar av Kalifornien. På vissa ställen är föroreningarna nu i paritet med de värst förorenade städerna i Indien och Kina och så långt bort som i San Fransico har skolor fått stänga.

Under fredagen var Camp Fire-branden till 50 procent under kontroll. Under helgen kan det börja blåsa mer igen men under nästa vecka visar prognosen på regn, vilket skulle underlätta släckningsarbetet.

Trump besökte Kalifornien

President Donald Trump besökte Kalifornien under lördagen.

– Det är väldigt sorgligt. De har berättat för mig att det är ännu värre på andra ställen än här där vi är. Vissa områden är bortom till och med det här, de är förkolnade, sa presidenten.

Förra helgen skapade Trump stora rubriker när han hotade att dra in det federala stödet mot brandbekämpning.

Detta fick brandmännens fackförbund att rasa, vars ordförande kallade det en ”skamlig attack” på Kalifornien.

– Vid en tidpunkt då alla våra ansträngningar borde inriktas på att besegra bränderna och hjälpa offren har presidenten i stället valt att utfärda ett oinformerat och politiskt hot som bara drabbar de oskyldiga offren i dessa katastrofala bränder, säger Brian K Rice i ett pressmeddelande.

– För tillfället riskerar tusentals brandmän sina liv för att skydda tusentals människor liv och egendom. Några av dem gör detta, fast deras egna hem ligger i ruiner.