Förhandlingar om Cypern avbröts

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

HAAG

Förhandlingarna om en fredsplan för ett enat Cypern har hamnat i en återvändsgränd, sade grekcyprioternas president Tassos Papadopoulos tidigt på tisdagsmorgonen.

Han lade skulden för misslyckandet på turkcyprioternas ledare Rauf Denktas.

- Jag anser inte att vi kommit någon vart. Det blev inget resultat eftersom Rauf Denktas inte accepterade generalsekreterare Kofi Annans förslag, sade Papadopoulos.

Strax efter midnatt sammankallade Kofi Annan parterna till ett andra möte. Då hade redan hela måndagen ägnats åt samtal i ett försök att få enighet kring en folkomröstning den 30 mars om FN:s fredsplan för den delade ön. Men tisdagsnattens andra samtalsrunda bröts efter några timmar.

Kofi Annan sade före samtalen att måndagens möte i den holländska huvudstaden var den sista chansen till överenskommelse innan den grekcypriotiska regeringen skriver under avtalet om inträde i EU.

Kofi Annans Cypern-förhandlare Alvaro de Soto bekräftade på tisdagsmorgonen att förhandlingarna om ett enat Cypern brutit samman och att det inte blir några fortsatta samtal.

- Tyvärr blev ansträngningar inte någon framgång. Vi har nått vägs ände, sade han och läste upp ett uttalande av Kofi Annan.

- Det blir omöjligt att nå en allsidig lösning för Cypern innan öns internationellt erkända Grek-cypriotiska regering skriver på avtalet om EU-medlemskap, sade han.

Trots de havererade förhandlingarna kommer den grekiska delen av ön att gå med i unionen i maj 2004. Men världssamfundets mål var att parterna skulle återförenas före den 16 april, då EU-avtalet undertecknas.

Kofi Annan har engagerat sig starkt i fredsförhandlingarna. Han förväntade sig att de två ledarna skulle ta ställning till FN:s omfattande plan om maktdelning och enande på Medelhavsön. FN hade föreslagit att de båda folken skulle få ta ställning till planen genom folkomröstningar den 30 mars.

Missnöjda ledare

Bägge ledarna lät emellertid förstå redan när de anlände till Haag att de var missnöjda med förslaget, som bland annat förutsatte att många invånare flyttar mellan öns olika delar.

Det tog 15 timmar av samtal innan förhandlingarna bröts. Efter de separata möten med Annan som parterna höll på förmiddagen, dröjde de direkta förhandlingarna som skulle ha börjat på eftermiddagen.

Strax före midnatt på tisdagsnatten inledde Annan det gemensamma mötet med parterna.

Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan uttryckte på måndagen sin besvikelse över att planen inte utformats som han ville.

- Det Annan sade till oss fanns inte med. Löftena hölls inte, sade Erdogan och syftade på ett möte med FN-chefen förra månaden.

- Att acceptera planen som den nu ser ut är inte möjligt, sade han och motsade därmed sitt tidigare stöd till fredsförslaget.

Grekisk kupp

Cypern delades när turkiska trupper invaderade ön 1974. Aktionen var ett svar på ett grekcypriotiskt försök att bilda en union med Grekland. Turkiet tog kontrollen över en tredjedel av Cypern, och sedan dess har alla diplomatiska försök att återförena parterna misslyckats.

TT-Reuters

Publicerad: