Islands VM-video skapar ilska

Foto: TT / TWITTTER (@FOOTBALLICELAND)

avSimon Norberg

FOTBOLL

Island är redo att åka till Ryssland efter gårdagens 2–2-resultat i genrepet mot Ghana.

Men när landets fotbollsförbund skickade ut sin officiella video inför mästerskapet pekades den ut som ”arisk propaganda”.

– Det är i närheten av "vit makt-propaganda", säger musikkritikern Arnar Eggert Thoroddssen enligt brittiska Daily Mirror.

Island charmade hela fotbolls-Europa under EM i Frankrike för två år sedan när de tog sig vidare från gruppen och slog ut England i åttondelsfinalen innan Frankrike sedan blev för svåra.

Men landet med drygt 330 000 invånare har dock haft en tämligen svag VM-uppladdning så här långt med 2–3-förlust mot Lars Lagerbäcks Norge och en tappad 2–0-ledning till oavgjort mot Ghana i genrepet.

Tecknad film

Men det är inte prestationerna som har mötts av kritik. I stället är det deras officiella VM-video som inte landat bra hos alla.

Den isländske musikkritikern Arnar Eggert Thoroddssen menar på att den tecknade filmen romantiserar kring den ariska rasen.

I filmklippet syns bland andra Evertons Gylfi Sigurdsson hålla i en sköld med blod på kläderna.

– Det här är så löjligt. Det isländska landslaget blev populärt tack vare fair play och glädje. Nu målas de upp som omänskliga, blodtörstiga barbarer. De är mördare med vissa ariska undertoner. Det är i närheten av "vit makt-propaganda", säger han enligt Daily Mirror.

Island inleder VM-spelet i Ryssland mot Argentina den 16 juni.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Albin Ekdals lag i VM-elvan – ta ut ditt lag på manager.aftonbladet.se 00:51