Hamad: ”Jag har aldrig varit så här stolt”

avFredrik Jönsson, Malin Wahlberg

Hans vara eller icke vara i VM-truppen har diskuterats hela våren.

Men när Janne Andersson presenterade 23-mannatruppen saknades Jiloan Hamad.

– Jag har aldrig varit så här stolt. Jag kommer gå starkare ur det här, säger Hamad till Sportbladet.

Under januariturnén i Abu Dhabi uttryckte Jiloan Hamad en vilja att få spela fotbolls-VM i Ryssland. Han sa då att han behövde prestera bra i Hammarby under våren för att ha en möjlighet att komma med i VM-truppen. Det har mittfältaren gjort.

27-åringen har varit en het kandidat till att få åka med till Ryssland. Men när förbundskapten Janne Andersson presenterade truppen på onsdagskvällen saknades Hammarby-spelaren.

– Det var tråkigt. Jag fick ett samtal igår kväll av Janne. Han gav mig en förklaring, han förklarade hur de hade resonerat, säger Hamad.

– Jag hade varit på tapeten, det var mycket snack och det var ganska nära. Det gör mig både stolt och glad. Det är klart att man vill vara med, det hade varit jävligt kul. Det var ett av mina mål i januari innan säsongen började och jag tror det har drivit mig under våren, det är en anledning till att det har gått så bra.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Jag gick från ingenstans”

Hur tänkte du inför uttagningen?

– Förutom mina egna mål så hade jag inga förväntningar. Jag visste att det skulle bli jäkligt svårt när jag skrev min målsättning, och den skrev jag innan jag hade gjort januariturnén, så jag visste att det var ett högt mål. Så när jag får ett samtal av Janne så tycker jag målmedvetenhet slår allt. Jag gick från ingenstans till att det blev snack om mig. Det är jag stolt över. Jag vill även tacka alla de som har stöttat mig. Jag kommer gå starkare ur det här.

Inga ledsamheter?

– Nej, tvärtom. Jag har aldrig varit så här stolt. Jag är jättestolt. Att jag får ett samtal av Janne dagen före, när jag inte har varit med på samlingarna under kvalet, visar att han känner att han måste ringa mig för att ge mig en förklaring. Det visar att jag har gjort något bra. Det gör mig glad.

Förbundskapten Janne Andersson presenterade inga reserver vid trupputtagningen. Men han antydde att Hamad är en av dem.

– Det är noll från allsvenskan. Jiloan är också en spelare som vi har pratat om. Jag kände att jag ville ringa och säga att han verkligen var med och på samma sätt hålla sig lite ajour. Det finns ett antal spelare som jag har pratat med på det sättet utan att peka ut någon reserv, säger Janne.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag, biljetter, datum
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM–studion - se analyser av Bank och Niva om VM
LÄS MER: VM-elvan – ta ut ditt drömlag och vinn priser (start 17 maj)