Här slår vintern till i hela landet igen

Av: Anders Munck, Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det norska busvädret här – SMHI varnar för 20 cm snö

Först snöstorm – sedan köldknock.

I dag kommer ett norskt busväder in över landet.

– Det är en varning i hela södra Sverige, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm Geo.

SLÅR TILL Klockan 01.00 i går natt: Snöovädret är på väg in över Sverige. SMHI utfärdade i går en klass 1-varning över hela Svealand och delar av Götaland.
SLÅR TILL Klockan 01.00 i går natt: Snöovädret är på väg in över Sverige. SMHI utfärdade i går en klass 1-varning över hela Svealand och delar av Götaland.

Kände du vårkänslorna komma? Lägg allt det där på is. Nu slår vintern tillbaka med full kraft.

Ett kraftigt oväder drar in västerifrån i dag och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för hela Svealand och delar av Götaland. Det kommer minst 20 centimeter snö på flera håll.

De största mängderna snö faller i morgon bitti. Hela landet kan räkna med mellan en och två decimeter snö. Samtidigt faller temperaturen när kallluft tar sig ned öevr landet.

– Vi kan räkna med en riktigt härlig vinterdag i hela landet. Det blir en gnistrande vacker helg, säger Johan Groth.

Risk för drivbildning

Men snön är inte bara vacker att titta på. Anledningen till att SMHI går ut med en klass 2-varning är att det i samband med snöfallet i Södermanland och Stockholmsområdet är att det kommer att blåsa kraftigt. Då finns risk för drivbildning.

I helgen kan det bli mellan fem och sex minusgrader i Svealand.

– Nätterna blir kalla och det kommer att falla nedåt 10-15 minusgrader, säger Johan Groth.

”Kan bli besvärligt”

Redan nu har lågtrycket börjat röra sig in över landet.

Lågtrycket blir mer och mer intensivt ju längre österut det drar. Vid lunchtid når det Stockholm.

– Där och på Svealandskusten i övrigt kommer det att blåsa mycket också. Vi funderar på att höja nivån till en klass 2-varning för området, säger säger Ibrahim Al-Mausawe.

Temperaturen blir kring noll i större delen av landet. Det är risk för besvärligt väglag på många håll. Enligt Lennart Hellsing, pressansvarig på Trafikverket, är myndighetens beredskap god.

– Det kan säkert bli besvärligt. Men vi har kontrollerat att våra entreprenörer, som sköter skottningen på de stora vägarna, är beredda. Ska man vara krass kan vi inte göra mer förrän snöandet sätter igång, säger han.

Kylan slår till

Ovädret drar bort i morgon och ersätts med klart och kallt väder. Temperaturen sjunker under noll grader utom längst i syd. På lördag blir det ännu kallare – då får hela landet minusgrader.

Trafikverket har gått in i en "utökad operativ ledning" i Stockholmsområdet inför snöfallet som väntas komma under dagen. Det innebär att det finns en ökad beredskap för att kunna få ut snöröjare så snabbt som möjligt för att vägar och järnvägar ska kunna hållas öppna, skriver TT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN