Oro för matbrist i turistparadiset

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tusentals svenskar flygs hem från Egypten. Resebolag befarar bland annat att demonstrationerna snart kan leda till matbrist i turistorterna. Svenska UD förstärker samtidigt personalen på ambassaden i Kairo med ett halvt dussin tjänstemän.

Vingkoncernen inleder hemflygningen av svenskar från de egyptiska turistorterna Sharm el-Sheikh och Hurghada under morgondagen.

Vingresor, som har 1 800 resenärer i Egypten, beräknar att kunna ta hem 800 på i morgon och 600 på torsdag. Därutöver kommer ett extraflyg att sättas in i veckan.

Detur har för närvarande drygt 700 resenärer i Egypten, varav de flesta i Hurghada. De räknar med att få hem alla sina kunder den här veckan.

– Vi har många passagerare som vill åka hem och som är rädda, säger Deturs marknadschef Viveca Björkman.

Även om det är relativt lugnt i turistorterna just nu finns det en viss risk för att det till exempel blir brist på mat.

– Vi befarar att kan bli brist på mat senare i och med att all mat levereras från Kairo och Alexandria. Vi vill inte hamna i den situationen om protesterna skulle fortgå, säger Viveca Björkman.

De kunder som får åka hem till Sverige tidigare än beräknat kommer att få ersättning motsvarande de dagar de missar. Om någon däremot väljer att stanna kvar trots att de erbjuds en tidigare hemresa kommer de att få bekosta sin hemresa själva.

Avrådan från icke nödvändiga resor till hela Egypten är befogad, enligt Svante Liljegren, chef för den konsulära beredskapen på UD.

– Landet är inne i en process där vi känner en oro över att det kan bli sämre innan det blir bättre. Vi vet inte hur det kommer att sluta. Av ren omtanke om svenskar har vi sett det som nödvändigt att signalera detta till svenska resebranschen, säger Svante Liljegren.

UD förstärker nu personalen på ambassaden i Kairo med omkring ett halvt dussin tjänstemän från UD:s snabbinsatsstyrka.

– Idén är att de ska resa så snart som möjligt, men det beror lite på flygförbindelserna, säger Anders Jörle, chef för UD:s pressenhet.

– De ska hjälpa ambassadpersonalen på olika sätt. De behövs ju så många olika funktioner under de här omständigheterna.

Personal från svenska ambassaden i Kairo följde händelserna på plats på Tahrirtorget på måndagen.

– Vi måste följa utvecklingen naturligtvis i Egypten och det vore konstigt om vi inte vore här, säger Fredrik Uggla, förste ambassadsekreterare.

TT

Publicerad: