Seger och klar för finalen i Göteborg

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Henrik von Eckermann och Mary Lou vann världscupkvalet i Amsterdam och säkrade en plats i finalen i Göteborg i april. Arkivbild.

Ryttarstjärnan Henrik von Eckermann hade pressen på sig att ta poäng för att nå världscupfinalen i Göteborg.

Och vad gör han?

Vinner kvalet i Amsterdam, tar 20 poäng och är klar för finalen i Scandinavium.

Det var en på många sätt efterlängtad seger för den svenske världsstjärnan. Henrik von Eckermann har haft en besvärlig höst och vinter runt om på världscupens hållplatser. Med två deltävlingar kvar stod han på 30 poäng och var piskad att ta ytterligare några för att kvala in till finalen i Göteborg 3–7 april.

Då plockade landslagsstjärnan fram allt sitt kunnande.

Som ett av åtta ekipage – Malin Baryard Johnsson var ett annat på Indiana – nådde von Eckermann och Mary Lou omhoppningen.

Där var de sist ut.

Tog alla genvägar

Kravet? Ännu en felfri ritt och en tid under ledande schweizaren Pius Schwizers och Cortney Cox 33,34. Von Eckermann tog alla genvägar som fanns, gick all-in och satsningen lyckades med god marginal.

33,01 sekunder räckte med råge för säsongens första seger i världscupen. I poäng gav segern 20 poäng och totalt har han nu 50 och är klar för finalen. I pengar fick han drygt en halv miljon kronor.

Det var karriärens femte seger i en världscupdeltävling.

Det är 15 år sedan Malin Baryard Johnsson vann sitt andra och senaste. I Amsterdam hade hon chansen på nytt. Men rivningen redan på det första hindret i omhoppningen förstörde eftermiddagen.

På elvaåriga stoet Indiana går landslagsveteranen likväl från klarhet till klarhet. Baryard Johnsson matchar Indiana med försiktighet och varsamhet. Hästen hon kallat både "himla speciell" och "knäpp" bidrog till det svenska VM-silvret i Mill Spring i höstas men är en ständig utmaning att tävla.

Holmén utgick

För Stephanie Holmén sprack förhoppningarna om en världscupfinal i Göteborg i början av april. En rivning följdes av en riktigt grov och sedan ville inte "Sparven" mer, vägrade och Holmén valde att utgå.

Holmén står kvar på 17 poäng inför den sista kvaltävlingen i Bordeaux om två veckor.

Peder Fredricsons inhoppade 40 poäng borde räcka till final och kanske även Irma Karlssons 38 poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM