AIK:s stjärnvärvning hyllar derbymatcherna: I toppen av Europa

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Tarik Elyounoussi har spelat grekiska dramer i Aten och upplevt tysk oordning nedanför en gul vägg i Dortmund.

Men är det något som AIK:s stjärnvärvning inte behöver sakna från sin tid på kontinenten är det skådespelen på läktaren.

– Derbymatcherna här ligger i toppen av Europa, säger han inför matchen mot Djurgården.

Efter förlusterna mot Djurgården och Helsingborg på försäsongen såg det ut som att AIK ännu en gång skulle få svettas in våren. Men en stark inledning på allsvenskan gör att stämningen på träningsanläggningen Karlberg är lugn inför derbyt mot Djurgården.

Semifinalen i Svenska cupen, där laget förlorade kampen mot Djurgårdens centrala mittfält, har laget lagt bakom sig.

– Det har gått fyra veckor och det har hänt mycket sedan dess. Vi har spelat mot ett jäkligt formstarkt Dalkurd, som sedan gick och piskade Östersund, och vi har spelat mot ett jäkligt starkt mittfält i Malmö. Så den där Djurgårdsmatchen är glömd. Vi har gjort många bra insatser efter det. Det är så jag ser på det, säger assisterande tränaren Bartosz Grzelak.

Gick in i ny fas efter förlusterna

Han medger ändå att cupförlusten blottade svagheter som laget sedan dess har försökt åtgärda.

– Vi fick inget snurr på vårt centrala mittfält. Vi fick inte det här övertaget som du kanske ska få med tre centrala mittfältare, det kan jag hålla med om, säger Grzelak.

– Vi släppte in två enkla mål som vi inte vill släppa in på det sätt vi gjorde. Det har vi försökt jobba med. Sen gick det kanske inte riktigt att känna igen vårt anfallsspel i den matchen. Vi blev lite statiska och jag tycker att vi har mycket mer i oss, att vi är mer dynamiska och snabba.

Efter cupderbyt mot Djurgården förlorade AIK även mot Helsingborg i den sista träningsmatchen inför allsvenskan. Bartosz Grzelak säger att nederlagen blev en vändpunkt.

– När du förlorar matcher vänder och vrider du på alla stenar. På något sätt tog vi ny sats därifrån, vi gick in i en andra fas i försäsongen där vi verkligen ville slipa på de sista grejerna. Och de grejerna behövde vi mot Dalkurd och mot Malmö, och kommer att behöva även mot Djurgården.

Bahoui: ”Räknar med 45 000”

Även AIK:s norrman Tarik Elyounoussi säger att laget tagit lärdom av förlusten mot Djurgården.

– Vi ska inte hitta på några ursäkter, vi var inte tillräckligt bra för att slå dem.. Vi har sett mycket av det vi gjorde mot dem och så har vi spelat bra matcher efter det. Det sitter bättre och bättre för varje match. 

Elyounoussi, med ett förflutet i Olympiakos och Hoffenheim, har erfarenhet av Aten-derbyn mot Panathinaikos och tuffa bortamatcher nedanför den gula ”väggen” i Dortmund. Ändå tycker han att trycket på ett Stockholmsderby står sig bra i konkurrensen och säger att han längtar efter att återigen få uppleva den speciella atmosfären.

– Jag blev överraskad av hur bra stämning det var. I Grekland är det bara hemmalaget som får ha supportrar, av diverse orsaker. Men jag tycker att det är roligare med båda, att de ställs mot varandra. Jag skulle säga att derbymatcherna här ligger i toppen av Europa när det kommer till stämning och tryck.

Även Nabil Bahoui har höga förväntningar på supportrarna.

– Jag räknar med 45 000 på läktaren, annars gör de inte sitt jobb. Och så ska vi göra vårt bästa för att göra vårt jobb på plan. Vi är mer förberedda på alla sätt och vis den här gången.

– Det bästa är när vi vinner på läktaren och på planen, då mår man bra.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.