Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Elfsborg andas med hjälp av individuell kvalité

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kenta J nsson / BILDBYR N

Elfsborgs tre poäng mot BP förlängde Jimmy Thelins sommarlov en aning.

Men faktum kvarstår att hans lag andas med hjälp av individuell kvalité.

Mot tuffare motstånd krävs betydligt bättre syre än så här för boråsarna.

Eminems ursinniga stämma ekade genom luften på Grimsta.

Det kändes först smått surrealistiskt, och till en början var det svårt att förstå varför. När de gul- och rödsvarta spelarna klev ut på planen för att spela av den andra halvleken insåg man anledningen.

Drabbningen mellan BP och Elfsborg hade möjlighet att utlösa en sorts krisstämpel, främst i bortalaget. ”Vad har hänt med Elfsborg, egentligen?” är en mening som har upprepats mer än en gång under inledningen av säsongen, så även denna torsdagskväll på Grimsta. Tänkaren Jimmy Thelin ställde ut sina spelare med hjälp av formationen 4–5–1, den här gången med en Issam Jebali som fick det hårda och ack så otacksamma jobbet att springa för livet längst upp och samtidigt försöka ordna välbehövliga poäng till Borås.

Läckte inte bakåt men stod i övrigt stilla

Hur ett lag med så många gamla men trots allt kompetenta rävar lyckades få en att tvivla på om det verkligen var landets högsta division som utspelade sig framför en är obegripligt. Elfsborg läckte visserligen inte bak i skutan, så som det har gjort många gånger förr, men vad gör det när båten i övrigt står helt stilla? Det var som om Thelin hade levererat ett svårt matteproblem, och nu försökte tio utespelare begripa vad ekvationens lösning var. Visst, vi är fortfarande tidigt in på läsåret och det är inte alltid helt enkelt att skola in en ny lärare.

Men visst skulle väl Elfsborg, med spelare som Stefan Ishizaki, Issam Jebali, Samuel Holmén och Simon Lundevall kunna bräcka en förstaårskull?

Luis Pimenta var inte nöjd med BP:s insats mot det betydligt starkare Hammarby i förra omgången, och i dag var han nog främst irriterad över att hans lärljungar inte lyckades luckra upp motståndarna inledningsvis. Hemmalaget inledde den andra halvleken lovande men skapas för få chanser framåt spelar det mindre roll att man är den som håller i bollen.

Ingen ny vetenskap

När målet till slut kom byggde det inte på någon ny vetenskap, utan på tidigare inlärda grundkunskaper. Alex Dyer med en djupledsboll fram till Jebali som tog sig förbi BP-försvaret och skickligt placerade in 1–0 bakom Nikola Petric. 2–0 var ett skolboksexempel på hur en hörna ska slås och förvaltas, denna gång av Simon Lundevall och Per Frick.

Glädjen bland boråsarna var nästan rörande äkta, och även den vanligtvis så allvarsamme Thelin släppte fram ett litet men lyckligt leende. Att de här tre poängen förlängde tränarens sommarlov en aning är givet, men faktum kvarstår att hans elever fortfarande har en bit kvar innan de har förstått läxan.

Just nu andas Elfsborg med hjälp av individuell kvalité. Mot tuffare motstånd krävs betydligt bättre syre än så.

avFrida Fagerlund

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM