Donald Trump väntas välja Mike Pence

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Donald Trumps val som vicepresident verkar, enligt medieuppgifter, bli Indiana-guvernören Mike Pence.

Formellt väntades valet offentliggöras på fredag – men presskonferensen har ställts in efter terrordådet i Nice.

Sedan tidigare var det känt att Donald Trump formellt skulle presentera sin vicepresidentkandidat på fredag.

Men presskonferensen ställdes in under torsdagsnatten, svensk tid, med anledning av terrordådet i Nice. Donald Trump meddelade detta på Twitter.

Men medieuppgifter talar om att Trumps vicepresident blir guvernör Mike Pence, det skriver New York Post och hänvisar till tidningen Roll Call.

Enligt New York Times kommer "starka signaler" från Trump-lägret att Donald Trump kommer att välja Mike Pence. Personer inom presidentkandidatens stab ska ha meddelat företrädare för Republikanerna att så är fallet, enligt tidningens källor.

Mike Pence är 57 år och Indianas guvernör sedan 2013. Innan dess satt han under många år i representanthuset i den amerikanska kongressen.

Konservativ politiker

Under de senaste veckorna har han seglat upp som en av de starkaste kandidaterna att bli Donald Trumps partner i kampen för att nå Vita huset – och besegra Hillary Clinton i presidentvalet den 8 november.

Andra personer som nämnts som möjliga kandidater är New Jersey-guvernören Chris Christie, Alabama-senatorn Jeff Sessions och Newt Gingrich, tidigare talman.

New York Times beskriver Mike Pence som en konservativ politiker med kristen värdegrund. Ett försiktigt val som inte kommer att skämma ut Donald Trump.

Tidningen Indy Star nämner bland annat att han är abortmotståndare, och förespråkar att giftermål bara ska få ingås mellan en man och en kvinna.

Han står även för ekonomisk och individuell frihet. Men sägs samtidigt förstå att kompromisser är viktiga i politiken och för att styra.

"Inte fattat något beslut"

Jason Miller, rådgivare till Donald Trump, skriver på Twitter att inget är bestämt än.

"Mr Trump har ännu inte fattat något beslut. Han kommer att ta ett beslut i framtiden och kommer att presentera sin vicepresidentkandidat i morgon förmiddag klockan elva som planerat."

Newt Gingrich tillfrågades av CNN vad hans magkänsla var och han svarade att han "inte skulle bli förvånad om det var Pence".

– Mike har många styrkor och han är betydligt yngre. Jag är två år äldre än Trump och Pence är 20 år yngre än mig. Jag tror att det finns fördelar med att välja någon som har en något ungdomligare röst, säger han till CNN.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE