Vad är det vi missförstår, SD?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik på debattartikeln ”SD:s partiprogram rasistiskt i klartext”

Finn Bengtsson och Rolf K Nilsson slutreplikerar på SD:s gruppledare Mattias Karlsson, som hävdat att de missförstått partiprogrammet.

SLUTREPLIK. Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson hävdar i en replik den 14/4 att vi medvetet missförstår vad som står i SD:s principprogram under rubriken ”Sverigedemokraterna och människan” (kapitel 2, sidan 8).

Det är rätt att vi medvetet citerat ett beklämmande avsnitt där, och hävdar att de ord som står där om den ”mänskliga essensen” saknar vetenskaplig grund med dagens kunskap och därför inte enligt oss kan tolkas som annat än öppet rasistiska till sitt innehåll.

Möjligen kan det vetenskapliga stöd som SD hänvisar till stå att finna i det tidiga 1900-talets rasbiologiska idéer då irrläror som bland annat komparativ anatomi och frenologi var på modet. Dessa är som tur är sedan länge utrangerade ur vetenskapssamfundets kretsar. Vi tyckte med vår artikel att det var på tiden att detta även görs i politiken, och då kom texterna i SD:s principprogram naturligt i fokus för denna vår strävan.

Vi har fått omfattande stöd för vårt debattinlägg inte minst på sociala medier. Många gör samma tolkning som vi. Om det nu skulle vara ett missförstånd rekommenderar vi att skriva om och förtydliga eller, ännu hellre, stryk bort dessa förrädiska rader om en slags ”mänsklig essens”.

Finn Bengtsson

riksdagsledamot (M)

grundare av 16 juni-stiftelsen

Rolf K Nilsson

fd riksdagsledamot (M)

ordförande i 16 juni-stiftelsen

Debattartikeln ”SD:s partiprogram rasistiskt i klartext”

Här svarar SD på debatten: ”Vår nationalism är inte rasistisk”

ARTIKELN HANDLAR OM