Maja Reichard tog ett brons till

avEmelie Fredriksson

1 av 2 | Foto: TT

RIO DE JANERIO. Brons, silver – och ännu ett brons för Maja Reichard.

17-åriga Xiaotong Zhang krossade världsrekordet och var hela 3,5 sekunder före svenskan som fick nöja sig med tredjeplatsen i paradgrenen 100 bröstsim.

– Det svider väldigt mycket just nu, säger Reichard.

Maja Reichard vann guld på 100 bröstsim redan i Paralympics-debuten i London för fyra år sedan.

Till Rio kom 25-åringen som Sveriges fanbärare och största guldhopp – och hade inför favoritdistansen redan tagit ett brons och silver efter starka prestationer.

Men på 100 bröstsim stämde det inte för svenskan samtidigt som 17-åriga kinesiskan Xiaotong Zhang inte gav sitt motstånd en chans.

Den tidigare världsrekordinnehavaren, nederländskan Lisette Bruinsma, var hela 2,8 sekunder bakom segraren och därefter blev en mycket besviken Maja Reichard trea på 1.26,60 – drygt en sekund sämre än hennes personbästa.

"Vet inte vad jag ska säga"

Efteråt var bronsmedaljören bedrövad.

– Det svider väldigt mycket just nu. Jag har ingen aning vad de andra simmade på men jag hade mer och ge och ville simma snabbare. Jag vet inte vad jag ska säga...

Kinesiskan Zhang simmade på 1.23,02...

– Skitbra. Hon kom in på rankningen i maj förra året och sänkte sitt rekord med över två sekunder på några månader. Att hon fortsätter att sänka sig förvånar mig inte alls. Jätteroligt för henne. Det är ju kul att konkurrensen blir tuffare men just nu är jag mest besviken på mig själv.

Reichard har nu tagit två brons och ett silver och har 100 frisim och 200 medley kvar att simma i Rio. Medaljen var Sveriges sjunde så här långt i Paralympics.

ARTIKELN HANDLAR OM