"Hon ska inte straffas"

avPetra Thorén

Norska folket delat i uppfattningen kring Therese Johaug

OSLO. Är Therese Johaug skyldig eller inte?

På gatorna i Oslo är åsikterna delade.

– Självklart ska hon straffas, det är inte så att de norska åkarna inte ska straffas medan de utländska gör det, säger Alf Egil Friis från Tromsö.

Julie Hop från Rjukan i Telemark däremot tror att den norska stjärnan är oskyldig

– Ja, absolut, säger hon.

Foto: Bildbyrån
Johaug tar guld på VM

Det är isande kallt, men stillsamt på Karl Johans Gate, paradstråket, i Oslo under fredag morgon. Oslobor är på väg någonstans, turister flanerar.

Men de norska män och kvinnor som Sportbladet möter och talar med har alla en uppfattning och ett engagemang kring Johaug-gate.

Det var i går som den norska skidstjärnan berättade att hon åkt fast i ett dopningsprov i september och att man då funnit spår av den anabola steroiden clostebol via en salva under behandlingen av ett munsår.

Enligt en undersökning som den norska tidningen VG låtit göra anser 35 procent av den norska befolkningen att skiddrottningen har inget eller ringa ansvar för det positiva dopningsprovet.

Kommer inte ändra uppfattning

Julie Hop, 42, från Rjukan i Telemark anser att Therese Johaug är helt utan skuld.

– Jag tror inte att hon har gjort detta medvetet. Hon måste kunna lita på de läkare som är i den miljön. Hon säger att hon har frågat om den (salvan) stod på dopningslistan och har fått ett nej. På tuben står det ingenting om att den är olovlig, men förpackningen har haft en varning.

Du anser att Therese Johaug är oskyldig?

– Ja, absolut.

Tycker du att hon ska straffas?

– Nej.

Foto: Petra Thorén
Julie Hop

Emelie Elfvik, 16 år från Trondheim, är av samma uppfattning:

– Jag tycker inte att Therese är skyldig. Hon frågade läkaren och litade på honom, säger Emelie Elfvik.

Kommer din syn på Therese Johaug att ändras?

– Nej.

Bara 14,4 procent i VG:s undersökning (genomförd av InFact) ger den norska världsstjärnan det fulla ansvaret, lika många anser att hon har en stor del av ansvaret.

Ernst Inge Espeland, 41, från Oslo tillhör de som tycker att Therese Johaug bär ett visst ansvar.

– Jag tror inte att hon är helt oskyldig på det sättet att hon i alla fall har varit ganska oaktsam då hon inte kollat upp närmare vad det är som hon har använt, säger han till Sportbladet.

Utanför en butik står Alf Egil Friis, Tromsö, lutad mot väggen. Han tror inte att Therese Johaug är utan skuld.

– Norge är väldigt på hugget när det snackas om dopning i forna Östtyskland, Ryssland och så vidare. När Sundby (Martin Johnsrud) blev tagen för dopning var det inte hans fel, när hon blir tagen är det inte hennes fel, säger han.

Foto: Petra Thorén
Alf Egil Friis

Tror du inte på de förklaringar som har givits?

– Om du köper ett läkemedel och det står en varning om dopning och inte läser, då hänger du inte med. Norge har aldrig haft ett gott rykte. Vi är världsmästare oavsett. Nu kommer vi också att bli en dopningsnation, säger han.

Svenskarna blir glada

Flera av de Sportbladet träffat tror att skadeglädjen från nationer kommer att vara kännbar.

– Det är nog en del svenskar som vill glädja sig åt att "det är något där" som gör att de norska åkarna är så bra som de är, säger Ernst Inge Espeland.

Foto: Petra Thorén
Ernst Inge Espeland

– Jag tror att det finns en viss skadeglädje bland åkare från andra nationer nu. Men man ska inte kasta sten i glashus, säger John Erik Ustad, 67, från Trondheim.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida

ARTIKELN HANDLAR OM