Hemmacomeback – då målade Hysén

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det var skönt att få spräcka nollan direkt”

1 av 3 | Foto: Bildbyrån
Hysén gjorde sitt första mål sedan återkomsten i IFK Göteborg.

GÖTEBORG. Hyllad inför avspark.

Sen gjorde Tobias Hysén sitt första mål på svensk mark sedan hösten 2013.

– Går det några matcher så börjar det knorras, så det var skönt att få spräcka nollan direkt, säger han.

Drygt 2000 personer tog plats i Prioritet Serneke Arena för att se Tobias Hyséns återkomst till Sverige. Han lämnade IFK Göteborg för spel i den kinesiska ligan vintern 2013, och att döma av jublet vid spelarpresentationen så har han varit saknad.

– Det var kul och bra så klart. Det kändes bra att supportrarna jublade så att det inte var tvärtom, säger Hysén, med ett leende.

I träningsmatchen mot Midtjylland missade han en straff i avgörandet, men mot Stabaek tog det bara 32 minuter innan han sköt in sitt första mål efter återkomsten.

– Som forward vill man alltid göra mål, men det här var bara en match, jag går ju in och försöker göra mål varje gång.

Hyllar Engvall

Resultaten har gått IFK Göteborgs väg under försäsongen, men det offensiva spelet har sett tveksamt ut. Mot Stabaek var det ett stort steg framåt, och Hyséns samarbete med framför allt Gustav Engvall såg intressant ut.

– Det finns mycket kvaliteter hos honom, han är extremt stark med bollen vid fötterna och han har en jäkla förmåga att få med sig bollen i trängda lägen. Han är explosiv och kraftfull, en sån spelare som är svår att ha att göra med, för motståndarna då alltså, säger Hysén, som ändå ser utvecklingsmöjligheter.

– Ja, det vi ska hjälpa honom med nu är att få in honom i straffområdet lite oftare, så att han inte tar på sig någon slags roll där han ska komma ner för mycket i planen. Han är trots allt forward och ska göra mål. Att få in honom i straffområdet blir nästa steg.

”Kommer bli bättre”

Även Hysén har en bit kvar till toppformen.

– I första hand är det fysiken som ska byggas upp. Det var lite piggare ben och mer klipp i steget i dag. Det mesta kommer ju med fysiken, blir jag lite piggare och orkar lite mer så tar jag fler och bättre beslut, jag väljer rätt touch på bollen och tar emot den på rätt sätt. Det kommer att bli bättre och bättre för varje vecka som går, jag är inte orolig.

Intryck från matchen:

Utropstecknet:

Blåvitts offensiv. Det har sett riktigt segt ut i de tidigare träningmatcherna, men mot Stabaek lossnade det rejält. De blåvita skapade rejält med chanser, förvisso mot ett svagt motstånd, men Hysén (första målet sen återkomsten) och Engvall funkade bra ihop med de danska kantspringarna.

Frågetecknet:

Hur långt ner på listan är förre landslagsmannen Adam Johansson? Med givne högerbacken Emil Salomonsson skadad flyttade Jörgen Lennartsson ner Martin Smedberg Dalence som ersättare. Adam Johansson fick till slut hoppa in med 20 minuter kvar, men då som vänsterback. 

Defensiven:

Såg stabilt ut,  även om fjolårets norska ligatrea Stabaek var ruskigt svagt. Thomas Rogne fortfarande en bra bit från spel, men Hjalmar Jonsson ersatte bra bredvid Bjärsmyr. Även Smedberg Dalence var pigg, framför allt framåt.

Offensiven:

Ett klart steg framåt jämfört med tidigare i vinter. Hysén och Engvall hittade varandra bra vid ett par tillfällen och tajmade dessutom löpningarna bra med Ankersen och Rieks. Mest intressant var kanske ändå Patrik Karlsson Lagemyrs inhopp i andra halvlek. Blixtsnabb och företagsam, bara 19 år men ber definitivt inte om ursäkt.

Snackisen:

Tobias Hyséns återkomst. Första matchen på svensk mark på två år. Dagens högsta jubel från de 2018 åskådarna när han presenterades inför matchstart, möjligen utkonkurrerat av nivån när han sköt in 2-0 i den 34:e minuten.

1. John Alvbåge

11. Martin Smedberg Dalence

30. Mattias Bjärsmyr

14. Hjalmar Jonsson (70)

4. Haitam Aleesami (62)

9. Jakob Ankersen (80)

6. Sebastian Eriksson

7. Mads Albaek (46)

8. Sören Rieks (46)

10.Tobias Hysén (62)

19. Gustav Engvall (62)

Avbytare:

18. Lawson Sabah (46), 26. Patrik Karlsson Lagemyr  (46), 16. Mikael Boman (62), 20. Victor Sköld (62), 27. Billy Nordström  (62), 22. Adam Johansson  (70), 17. Prosper Kasim (80).

(Betyg: Henrik Lundgren, Prioritet Serneke Arena)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM