”Det är så här det ser ut – inga ursäkter nu”

avFredrik Jönsson

1 av 2 | Foto: TT
Förbundskapten Håkan Ericson har fått mängder av ”nej, tack” inför turneringen.

Rio de Janeiro. Ingen renodlad anfallare, skavanker och inte en hel trupp ännu i Brasilien.

Men förbundskapten Håkan Ericson är avslappnad.

– Det här är förut­sättningarna, det finns inga ursäkter nu, säger han.

Förbundskaptenen Håkan Ericson har påbörjat arbetat att forma laget inför gruppspelet som startar den 4 augusti.

Men som vanligt finns ­några hinder.

– Du ser ju hur planen ser ut, det är rötter i planen. Fan… det blir en bok om den här OS-delen, säger förbundskaptenen och skrattar.

– Men man ser på träningen i dag att det är riktigt bra attityd och inställning. Det såg riktigt vettigt ut första gången, så jag är jäkligt nöjd.

”Passar materialet”

Håkan Ericson planerar att spela 4-3-3 under OS.

– Det passar det här materialet bäst att jobba så. Vi har mittfältare som ”Mujo” (Tankovic), Ken (Sema) och Robin (Quaison) som kan bli ytterforwards i anfalls­spelet, säger Ericson.

Anfallaren Mikael Ishak kommer inte förrän 1 augusti, Valmir Berisha ansluter på torsdag och Noah Sonko Sundberg skadade sig i senaste matchen med Gif Sundsvall.

– Vi har en stor skavank i Noah, vi vet inte när han är spelklar. Just nu kan han inte löpa eller spela med boll. Joakim Nilsson har haft strul med knäet, så vi är försiktiga där. Men han gick för fullt på träningen i dag.

”Del i något större”

Innan första träningen besökte landslaget OS-byn. En utflykt som var värd mycket för truppen enligt Ericson.

– Det var inspirerande att komma in där. Det här är inte bara en isolerad fotbollsturnering, vi är en del i något större. Vi skaffade även oss mentala bilder att vi ska tillbaka hit senare för att spela semifinal och final.

Efter träningen blir det möte med hela truppen. Då ska man bland annat titta tillbaka på EM-guldet från förra sommaren för att inspirera spelarna.

– Vi ska gå igenom hur det kommer att se ut, prata målsättning och se inspirationsfilm. Och prata om att allt är möjligt. Det här är förutsättningar, det finns inga

ursäkter nu.