Huvudmisstänkt för bockbranden söks – med bild på mössan

avTord Westlund

1 av 7

Mannen som satte eld på Gävlebocken i söndags tycks inte ha varit rädd för polisen.

Efter att han tänt på flydde han mot polishuset som han ska ha passerat på cykel innan han försvann.

Under flykten tappade han sin mössa - som polisen nu visar upp på bild.

Bara några timmar efter invigningen av Gävlebocken på Slottstorget i Gävle i söndags stod den i ljusan låga.

Bockbrännaren slog till vid 23-tiden. Detta trots att kommunen i år satsat på extra bevakning, med två väktare och kameraövervakning.

– Det är otroligt svårt att skydda bocken för den som verkligen vill bränna ner den. Vaktbolaget har gjort vad de kan så det går inte att kritisera dem. Kritiken ska riktas mot bockbrännaren, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson.

’Snart infångad’

Personen som tros ha satt eld på bocken försvann enligt polisen på cykel och ska ha passerat polishuset innan han försvann. En mössa som tros tillhöra bockbrännaren hittades längs flyktvägen.

"Känner någon igen mössan eller har andra iakttagelser kring brottsplatsen och flyktvägen är vi tacksamma för tips", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har inlett en förundersökning om grov skadegörelse. Polisens tekniker kommer att försöka säkra dna på den upphittade mössan.

– Den här killen kommer vi nog att få tag på ganska snart, säger en polisinspektör till Aftonbladet.

Kan återuppbyggas

Många Gävlebor har retat sig på att bockbrännaren kunde genomföra sitt dåd trots två vakter på plats.

Nu tas vakterna i försvar av kommunansvariga.

– Den person som brände ner Gävlebocken väntade in rätt ögonblick för att sätta eld på bocken. Det skedde när en av de två vakterna var på väg mot toaletten. Den kvarvarande vakten stod på norra sidan när bockbrännaren hoppade över staketet och in till bocken på södra sidan, säger Maria Wallberg.

Gävle kommun undersöker möjligheten att bygga upp bocken igen redan till lucia. Ett beslut kommer att tas senast på onsdag. Tips och iakttagelser om bockbränningen kan lämnas till polisen på telefon 114 14, med hänvisning till ärende 5000-K1474207-16.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle