Anklagas sjunga om känsliga situationen

avFrida Söderlund

Men enligt Jamala handlar låten om hennes familjehistoria

Ukrainas Jamala anklagas sjunga om den politiska situationen på Krimhalvön.

Men enligt artisten själv handlar låten om hennes familjehistoria.

– Den är helt dedikerad till alla tartarer och invånare i Ukraina, säger hon.

Ukraina och artisten Jamala tog sig till final med bidraget ”1944”, som ansetts vara tävlingens mest politiska bidrag. Låten tar avstamp i massdeporteringen av en kvarts miljon tatarer från Krim under andra världskriget, men riktar också ett starkt politiskt budskap kring landets situation i dag.

Under semifinalen reagerade flera i sociala medier på att låten skulle handla om situationen mellan Ukraina och Ryssland, sedan Ryssland tog kontroll över Krimhalvön för två år sedan.

”För mitt land”

Jamala fick stora applåder i pressrummet efter semifinalen och journalister från Ukraina klev upp på podiet för att hylla artisten – och höll samtidigt ett anförande om att hon skulle få landet att resa sig ur askan och rädda folket.

Men Jamala förnekade att låten skulle ha ett politiskt budskap om situationen som pågår på Krimhalvön just nu, och fortsatte hävda att det är hennes familjehistoria.

– Det handlar om min grammelmormor, det här framträdandet ikväll var helt dedikerat till henne och till alla tatarer och ukrainare i mitt liv. Det var för mitt land, säger hon.

”Gör väldigt ont”

Jamala har tidigare berättat om familjehistorien.

– Min gammelfarmor tvingades lämna sitt land i tåg där de varken fick mat eller vatten. Jag sjunger den här låten för att min familjehistoria. Jag måste sjunga den igen och igen, för det gör fortfarande väldigt ont, säger hon till BBC.

Ryska politiker och Krims myndigheter reagerade på låtens innheåll när det blev klart att den skulle tävla och menade att det spred en falsk bild av historien. EBU har i sin tur godkänt låten och sagt att den inte bryter mot några tävlingsregler, som säger att låtar inte ska ha politiska budskap.

På grund av de politiska oroligheterna deltog inte Ukraina i Eurovision song contest förra året, men nu är både Ukraina och Ryssland i final.