Alshammar slår tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

I OS ska hon ta revansch på ex-tränaren

Foto: Stefan Mattsson

Du har precis vunnit ditt andra OS-silver, men tränaren skriker att du är värdelös och aldrig kan bli något.

Så hur reagerar du?

Therese Alshammar jävlas tillbaka.

– Peking ska bli mitt bästa OS, säger hon.

Det betyder guld.

Trots tre OS-medaljer i bagaget var en ung Therese Alshammar förkrossad när hon lämnade Sydney. Men inte för att hon i två OS-finaler förlorat kampen om guld mot Inge de Bruijn, Holland. Inte heller för att hon fick nöja sig med silvermedaljer på 50 och 100 meter fritt.

Therese Alshammar lämnade i tårar eftersom hennes tyska tränare Dirk Lange förnedrat henne.

–?Han sa till mig att jag var en dålig människa, berättar hon. ”Du har inte lyckats, du är värdelös och du kommer aldrig att bli bra”, sa han. Det vill man ju inte höra, men han sa det rakt ut.

–?Det var jättejobbigt. Jag är en ganska känslig människa, så jag tar ju åt mig av sådant som en svamp och gjorde det ännu mer just då.

–?Redan under OS värvade han en ny tjej som han sa ”skulle bli den nya stora stjärnan i stället”. Han sa till mig att ”hon ska minsann vinna OS nästa gång eftersom du inte kan göra det”.

Samme Dirk Lange hade bara dagar före OS-simningarna sagt i intervjuer att det var en njutning att se Therese Alshammar tävla:

–?Det finns få simmare som behärskar poesin där vatten och kropp förenas så vackert, som en delfin, på det sätt som Therese gör, sa han.

Brytningen mellan demontränaren Lange och storstjärnan Alshammar blev total efter Sydney. De talade inte med varandra på veckor och när de väl sågs förklarade Alshammar att hon fått nog. Bara 23 år gammal, ungefär lika ung som förre storsimmaren Gunnar Larsson då han valde att sluta i förtid, var ”Tessan” framme vid ett vägval. Men även om simmare normalt har korta karriärer hade hon inga planer på att sluta simma – trots en livskris – eftersom simningen var hennes liv.

När tårarna torkat inledde Alshammar en resa som närmast tar henne till Peking, åtta år senare.

Och hon ska vara i sitt livs form.

(TEXTEN ÄR ETT UTDRAG FRÅN EN STOR INTERVJU MED THERESE ALSHAMMAR I SPORTMAGASINETS OS-NUMMER, AUGUSTI 2008)

Thomas Tynander

Publicerad: