Antisocial dominans – ett Östermalmsproblem

Åsa Linderborg om vrålande champagnedrägg och Moderaternas försök att utöva social kontroll

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

500 miljarder kronor har den svenska överklassen gömt undan utomlands. Antisocialt dominansbeteende är ett Östermalmsproblem, menar Åsa Linderborg.
Foto: AFTONBLADET / PETER WIXTRÖM
500 miljarder kronor har den svenska överklassen gömt undan utomlands. Antisocialt dominansbeteende är ett Östermalmsproblem, menar Åsa Linderborg.


"Antisocialt dominansbeteende" är ett politikerbegrepp som nu sprider sig i Stockholmstrakten. Det är lite knöligt att uttala de tolv stavelserna, men tja, varför inte? Om man med antisocialt avser ett uppförande där man skiter i sina medmänniskor, och med dominansbeteende avser att man demonstrerar sin makt över någon, så kan begreppet täcka in rätt mycket.

Härom natten råkade jag ut för vad man kan alla ett antisocialt dominansbeteende. Champagnedrägg drog runt och vrålsjöng och pekade på alla de mötte: "Vi ska sänka lönen för dig och dig och dig".

Där har man vant sig vid att staten betalar ut bidrag i form av skattesubventionerade tjänster och grupptänkandet är mycket starkt


Det hela utspelade sig i krogdistriktet på Östermalm, ett av Stockholms stora problemområden. Där har man vant sig vid att staten betalar ut bidrag i form av skattesubventionerade tjänster och grupptänkandet är mycket starkt. Området präglas också av en likgiltighet inför andra och ovilja att bidra till helheten – där är koncentrationen av skatteflyktingar starkast i Sverige.

Kort sagt, kan man säga att "antisocialt dominansbeteende" väl beskriver den nymornade överklassens själsliv. Social arrogans och folkförakt är något som vi länge tänkt strider mot våra svenska värderingar, men alla normsystem är föränderliga. Ingen beskriver utvecklingen bättre än sociologen Göran Therborn i en bok som snart kommer ut från tryckeriet: Kapitalet, överheten och alla vi andra (Arkiv förlag). Sedan mitten av 1990-talet har hela den efterkrigstida utjämningen försvunnit, konstaterar Therborn, och med det vår syn på våra medmänniskor.

Med detta låtsasakademiska begrepp vill hon punktmarkera en särskild grupp: invandrarna

Men det är emellertid inte detta problem – klassamhället – som stockholmsmoderaten Anna König Jerlmyr avser när hon nu lovar krafttag mot "antisocialt dominansbeteende" (Dagens Nyheter 13 augusti). Med detta låtsasakademiska begrepp vill hon punktmarkera en särskild grupp: invandrarna.

Vi har fått tillbaka 1800-talets syn på arbetslöshet och fattigdom som en fråga om enskilda individers moral, skriver Therborn: "Klassamhället ghettofieras och etnifieras eller rasifieras och separeras från samhällets ojämlikhetsprocesser."

De flesta av smitarna bor som sagt på Östermalm

Det här är inget försvar för bilbrännarna. Inte heller för oreglerad invandring. Men Therborn har ändå i sammanhanget en intressant siffra: Enligt Moderaterna själva kostar invandringen 40 miljarder netto. Det motsvarar 0,9 procent av Sveriges nationalinkomst. Den svenska överklassens undangömda förmögenhet utomlands beräknas till 500 miljarder kronor, det vill säga, 10 procent av nationalinkomsten. De flesta av smitarna bor som sagt på Östermalm.

I Rinkeby stängde Nordea sitt kontor för det lönade sig inte, och viktig samhällsservice flyttade till Kista. Till Rinkeby vill Moderaterna skicka dit militär. Det kan man kalla antisocialt dominansbeteende.

Texten har uppdaterats

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.