Tre gripna i samband med AFS-demonstration

avCornelia Mikaelsson, Jonathan Lundberg

Publicerad:
Uppdaterad:

På fredagen demonstrerar det högerextrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Kaos utbröt då motdemonstranter drabbade samman med polis. Minst tre personer har gripits.

– Det är en för misshandel, en för störande av allmän sammankomst och en för förgripelse mot tjänsteman, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Polisen bekräftar att minst tre personer har blivit frihetsberövade.

– Det är en person som har spottat på en polis. Mer än så har jag inte att säga just nu, säger Lars Byström.

Strax före demonstrationen skulle börja klockan 12 gick en man gick rakt igenom gruppen motdemonstranter samtidigt som han ropade ”Sverige åt svenskarna”. Därefter utbröt knytnävsslagsmål, uppger Expressen.

Aftonbladets reporter på plats uppskattar att det sammanlagt rör sig om cirka 4–500 personer i Kungsträdgården.

Polisen slog med batong

Ytterligare tumult utbröt vid klockan 15, då motdemonstranter försökte bryta sig igenom polisens linje. Flera batongslag utdelades och ett flertal personer fördes bort av polis.

1 av 12 | Foto: Nils Petter Nilsson

Samtidigt tog sig motdemonstranter in i publiken som stod och lyssnade på partiets talare. Enligt uppgifter till Aftonbladet vecklade de ut en prideflagga. Även de fördes bort av polis.

Sedan slog polisen en ring runt demonstranterna för att skilja grupperna åt.

Stockholm stad avbröt avtal

Stockholm stad har tidigare haft ett arrangemangsavtal med AFS gällande uthyrning av scenen i Kungsträdgården och annan tillhörande utrustning.

Avtalet bröts efter att en av organisationens talare polisanmälts för hets mot folkgrupp i samband med en demonstration i Malmö.

– Vi bedömde att det fanns en risk för ordningstörningar. De är på plats under lagliga förhållanden, men vi har sagt nej till uthyrning, säger Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad.

Polisen har gett organisationen tillstånd att demonstrera under tio timmar, mellan klockan 12–22 på fredagen. Flera poliser är på plats för att upprätthålla ordningen.

Ett högerextremt parti

Alternativ för Sverige bildades i mars 2018, av politiker som uteslutits från Sverigedemokraterna och partiets tidigare ungdomsförbund SDU.

– Man ska veta att Alternativ för Sverige består nästan till 100 procent av folk som vi valt bort på olika sätt. Det är väl bra att de har någonstans att ta vägen. För mig är det ett extremistiskt parti, sa Jimmie Åkesson (SD) till Ekot i samband med bildandet.

Under sommaren har partiet arrangerat ett femtiotal torgmöten runt om i Sverige.

Inför demonstrationen i Kungsträdgården har Centerpartiet uppgett att man donerar 20 kronor till Expo för varje AfS-supporter som dyker upp, med avsikt att att stödja arbete mot rasism och extremism.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM