Fortsatta protester mot anti-muslimsk film

avSofia Roström Andersson

Våldsamma demonstrationer i flera länder

1 av 6 | Foto: Reuters
USA:s flagga – och en nidbild på Barack Obama – i lågor

Protesterna mot filmen "Innocence of muslims" fortsätter på flera håll.

I morse spårade en demonstration mot en amerikansk militärbas i Kabul ur.

I Pakistan dödades en demonstrant under skottlossning.

Protesterna mot den anti-muslimska filmen spred sig som en löpeld i förra veckan i bland annat Egypten, Libanon, Pakistan, Afghanistan, Nigeria och Tunisien.

De har ännu inte lagt sig.

Poliser träffade av stenar

I morse spårade en demonstration mot en amerikansk militärbas i Afghanistans huvudstad Kabul ur och ett hundratals människor kastade stenar och satte bilar i brand, skriver AP. Minst en av dem var en polisbil och ett 20-tal poliser har skadats lindrigt efter att ha träffats av stenar.

Det är fjärde dagen av protester mot filmen i Afghanistan och demonstranterna ska i morse ha skanderat "Död åt Amerika" och "Död åt de personer som gjort filmen och förolämpat vår profet".

Polisen tvingades avlossa skott i luften för att hålla tillbaka i alla fall runt 800 personer och hindra dem från att ta sig till regeringsbyggnader i de centrala delarna av staden uppger Azizullah, polis på plats, till AP:s utsände.

Studenter protesterar i Pakistan

Protesterna lugnade ner sig senare under morgonen men upptogs på andra platser i Kabul.

Wahidullah Hotak, en av demonstranterna, säger till AP att protesterna kommer att fortsätta till "de som gjorde filmen ställs inför rätta".

En demonstrant uppges ha dödats under skottlossning med polis i nordvästra Pakistan under morgonen, skriver TT-AFP.  I staden Peshawar samlades runt 3 000 studenter och lärare för att demonstrera mot filmen under måndagsmorgonen.

Enligt AP brändes en amerikansk flagga under demonstrationen. Även i Indonesiens huvudstad Jakarta har protester pågått under morgonen. Demonstranterna kastade bensinbomber och fick vattenkankoner och varningsskott till svar från polisen, rapporterar TT-AFP.

Protesterna startade i tisdags i förra veckan.

Fyra amerikaner dödades i en raketattack mot USA:s konsulat i Benghazi. USA:s Libyen-ambassadör Chris Stevens, var en av dem.

"Värsta attacken hittills"

TT-AFP skriver att Hizbollah-rörelsens ledare i Libanon, Hassan Nasrallah, uppmanar till en veckas protester runt om i landet mot Muhammedfilmen.

– Hela världen behöver se ilska i era ansikten och i era nävar, sa han i ett tv-sänt tal i går enligt nyhetsbyråerna.

Nasrallah kallade filmklippet den "värsta attacken hittills mot islam. Värre än Satansverserna av Salman Rushdie och karikatyrerna i europeiska medier".

Regeringen i Afghanistan har bland annat blockerat den anti-muslimska filmen på Youtube. Enligt en talesperson från Indonesiens informationsdepartement ska också filmen blockeras på internet där.

TT har tidigare rapporterat att många bedömare hävdar att filmen inte ensam kan förklara de våldsamma upploppen. Terrornätverket al-Qaida meddelade i lördags att attacken mot USA:s konsulat var en hämnd för att USA i juni dödade nätverkets andreman, Abu Yahya al-Libi, i Pakistan.