Carolina Klüft: Jag blir sjukt besviken

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har ju stått och hejat på honom många gånger...”

Carolina Klüft känner sig sviken efter beskedet om att kollegad dopat sig för EPO.
Foto: Pontus Orre
Carolina Klüft känner sig sviken efter beskedet om att kollegad dopat sig för EPO.

SÖDERHAMN. I dag fick Andreas Gustafsson domen: två års avstängning för epo-dopning.

Före detta landslagskollegan Carolina Klüft känner sig sviken – och oförstående. 

– Jag känner ju Andreas och jag har stått och hejat på honom många gånger. Jag blir sjukt besviken, säger hon till Sportbladet.

Domen mot epo-dopade gångaren Andreas Gustafsson har precis fallit när Sportbladet träffar Carolina Klüft i samband med en träff inför sommarens SM i friidrott i Söderhamn. När Sportbladet berättar om beskedet suckar ”Carro” djupt och blundar innan hon sammanfattar känslan.

– Jag blir sjukt besviken om jag ska vara helt ärlig.

”Stått och hejat...”

Gångsporten tillhör inte friidrottsförbundet men på mästerskap ingår de i den stora landslagstruppen. Carolina Klüft har själv varit på flera mästerskap med dopningsdömde Gustafsson.

–  Jag känner ju Andreas och jag har stått och hejat på honom många gånger, stöttat honom ute på banan. Jag blir sjukt besviken att han väljer att göra så. Det är ett slag mot idrotten främst, alla unga idrottare och gångare som kanske har honom som förebild, säger Klüft och fortsätter:

– Om jag träffar honom så kommer jag fortfarande att säga hej, han är en människa och han förlorar inte sitt värde som människa bara för att han har begått det här misstaget men som idrottare har han svikit och jag tycker det är fruktansvärt tråkigt.

”Förstår inte det själv”

Han var själv en av de som gick till hård attack bara nu senast i EM där han kallade de ryska gångarna US Postal Service och få i friidrottslandslaget har varit så kritiska mot dopning tidigare. Kan du föreställa dig vad som hänt?

– Nej, det måste han svara på själv. Jag förstår inte det själv, jag kan inte sätta mig in i den situationen att man väljer att fuska.

– Det kan finnas en del som lever på fattigdomens rand och som ser det som enda utvägen och så kommer det någon som säger att ”ta det här så blir allting bra” och då kan omständigheterna göra att man har en förklaring och en förståelse att det här har hänt. Det är inget försvar, man ska ändå ha samma straff om man har begått det här misstaget. Men i det här fallet måste han svara på det själv, här finns inte de omständigheterna. För går man så hårt åt fuskare så förstår jag inte hur man själv väljer att fuska.

Sportbladet har varit i kontakt med Andreas Gustafsson via Birger Fält på gångförbundet men han har själv avböjt att kommentera domen.

Publicerad: