Björk: Känslorna är uppumpade till max

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Rädd att det här kan bli en ensidig historia

Trodde ni att luften gått ur deflategate? Glöm det.

För första gången sedan bollskandalen ställs återigen Tom Brady mot Indianapolis Colts, som anklagade New England Patriots quarterback för fusk.

Och känslorna är uppumpade till max.

Tom Brady dömdes först till fyra matchers avstängning för att ha spelat med dåligt pumpade bollar i konferensfinalen mot Colts, men överklagade och slapp personligt straff. Nu har han istället spelat de fyra matcherna, vilka resulterat i lika många segrar.

Patriots är ett av fem lag som fortfarande är obesegrat den här säsongen. Och jag tror deras svit överlever mötet med Colts, trots att den viktigaste pjäsen i lagets offensive line – left tacklen Nate Solder – saknas. Och trots att Colts ordinarie quarterback Andrew Luck troligtvis är tillbaka, så är jag rädd att det här kan bli en ensidig historia.

I Lucks frånvaro har veteranen Matt Hasselbeck vikarierat föredömligt. I förra omgången spelade 40-åringen sjukt bra, trots en elak bakterieinfektion.

Förändrat spelstilen

En annan quarterback-veteran som klivit in och hållit sitt lag flytande, medan förstavalet är skadat, är Michael Vick, 35, som tillfälligt ersätter "Big" Ben Roethlisberger i Pittsburgh Steelers.

Vick hade sin storhetsperiod i Atlanta Falcons där han blev känd för sitt springhot. Med ålderns rätt har hans spelstil förändrats, men han har fortfarande lite tryck kvar i benen. I helgen får han mäta krafterna med ytterligare en superveteran, Arizona Cardinals Carson Palmer.

36-årige Palmer har haft två riktigt allvarliga knäskador, men leder nu sitt Arizona mot slutspelet. Då förstår man att han inte satt på Dunkin Donuts under sin rehabträning. För att förlänga sina karriärer har han liksom 38-årige Brady, Vick, Hasselbeck för länge sedan insett behovet av att sköta om sin kropp med rätt kost och träning. Brady har till exempel byggt ett eget träningscenter i Boston.

Hasselbeck och Vick visar även på behovet av att ha en bra backup, och allra helst en erfaren sådan. Inte någon ung hetsporre som ska komma in och visa hela världen vilken superstjärna han är, och på kuppen ödelägger en hel säsong. Utan någon som har spelat boll på riktigt, och vunnit matcher. Rutin är överhuvudtaget en nyckelfaktor för en quarterback. Det är ingen slump att varken Brady eller Hasselbeck har kastat bort en enda interception i år.

Tre av fem besegras nu

Av de fem obesegrade lagen tror jag bara tre återstår efter den här helgen.

Ett av dem, Carolina Panthers, har överraskat många. Men nu tror jag första förlusten kommer, mot Seattle Seahawks. Med running backen Marshawn Lynch tillbaka har Seahawks fått tillbaka sin arbetshäst igen, det räcker långt.

Denver Broncos är också en favorit i fara. Ledda av ännu en vital veteran, Peyton Manning, 39, har man visserligen vunnit sina fem matcher, men i snitt endast med sju poäng eller mindre. Motståndaren Cleveland Browns kommer höga på övertidsvinsten (33–30) mot divisionsrivalen Baltimore Ravens. Se upp!

Carl-Johan Björk

Publicerad: