Magisk massage Aregawis medaljvapen

TT-SPORT

Friidrott. En tysk massör med magiska händer.

Det är Abeba Aregawis vapen för att lyckas i friidrotts-VM i Peking.

– Först vill jag gå till final, sedan kommer jag kämpa för medalj, säger hon.

Abeba Aregawi kommer till den kinesiska huvudstaden som regerande världsmästare på 1 500 meter.

Svenskan tog VM-guldet i Moskva för två år sedan mitt i en period då hon var omöjlig att besegra.

Den här gången är läget annorlunda.

Etiopiskan Genzebe Dibaba har i sommar slagit ett fenomenalt världsrekord på 1 500 meter med tiden 3.50,07. Samtidigt har Abeba Aregawi haft problem med ryggen och baksidan av ena låret och inte kunnat tävla på drygt två månader.

I VM slår Aregawi ur ett jätteunderläge - och 25-åringen kan tacka behandling från sin nygamla massör Volker Wagner för att hon över huvud taget är redo att tävla igen.

– Han är duktig. Efter att han började massera mig har det blivit mycket bättre, både ryggen och baksidan, säger hon.

Vänsterbenet kortare

Abeba Aregawi har skött VM-uppladdningen i Addis Abeba. Där, i den etiopiska huvudstaden, kom hon på nytt i kontakt med Wagner som hon jobbade med från 2010 och fram till att hon ett par år senare fick svenskt medborgarskap. Volker Wagner var själv på plats när det svenska landslaget på torsdagen hade pressträff på en takterrass i Peking.

– Problemen började för länge sedan. Misstaget hon har gjort, som så många andra, är att hon har väntat tills det var för sent. När hon frågade mig hade hon redan missat tävlingar och träningen fungerade inte eftersom hon inte kunde köra i hög fart, säger han.

– Problemen kommer från nedre delen av ryggen och beror också delvis på hennes löpstil. Hennes vänsterben var fyra centimeter kortare än det högra.

"Formen är bra"

Aregawi säger på sitt typiskt lågmälda sätt att det nu känns bra inför VM och att hon har kunnat tränat hundraprocentigt de senaste två veckorna.

– Min träning har varit bra. Formen är också bra, säger hon.

Förhoppningen är att lämna Peking med en medalj trots att Abeba Aregawi med tiden 4.01,97 bara är på 15:e plats på årsbästalistan. En inte orimlig målsättning, menar i alla fall den äldre tyske mannen som har sett till att Aregawi kommer till VM i tävlingsdugligt skick.

– Jag har något som folk kallar magi i händerna. Haile Gebrselassie slog världsrekord tre gånger efter min massage... Når Abeba final kommer hon vara med och slåss om medalj. Men kanske inte guldet, om Genzebe är i samma form, säger Wagner.

Peking, TT:s utsände