17 namn - tre guldhopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Räkna inte med medaljregn i VM

DN-galan är över, VM-truppen är klar och nu är det dags att räkna medaljer i Helsingfors.

Men räkna inte med samma guldregn som i VM i Paris eller OS i Aten.

Själv är jag nöjd om det blir ett enda.

I OS i Aten senast tog Sverige fantastiska tre OS-guld på bara 24 timmar. Först Carolina Klüft, sedan Christian Olsson och Stefan Holm.

Nu är Christian Olsson borta, men Kajsa Bergqvist tillbaka. Det gör att vi fortfarande har tre rejäla guldhopp även i VM i Helsingfors. Men fler är det inte.

Även om VM-truppen är stor och bred, finns det bara tre svenskar som kan ta guld och en som kan ta medalj.

Då tänker jag på stavhopparen Patrik Kristiansson, som tog VM-brons i Paris, men inte hoppat bättre än 5,61 den här säsongen. Men Patrik har kapacitet att hoppa betydligt högre än så och stav är en av VM:s mest öppna grenar.

Höjdhopp - en chansartad gren

I Aten var Carolina Klüft och Christian Olsson fullständigt överlägsna i sina grenar. Det var spel mot ett mål.

Man hade kunnat satsa sin gamla moster på att de skulle vinna, utan att riskera en släktfejd.

Holm gjorde själv höjdhoppsfinalen till en av friidrottshistoriens värsta rysare. Han var helt uträknad och utanför pallen, då han reste sig i sista försöket på 2,34 och sedan tog guldhöjden 2,36 i första.

Den dramatiken gjorde att han snodde hela showen och sedan rensade prisbordet vid Idrottsgalan, inklusive både Bragdguldet och Jerringpriset.

Höjd är en av de mest chansartade grenarna i friidrotten. Det är mycket dagsform och minsta möjliga marginaler.

Men Stefan Holm har faktiskt vunnit de tre senaste stora mästerskapen i höjdhopp - inne-VM i Budapest och OS i Aten 2004 och inne-EM i Madrid 2005.

Innan dess var han tvåa i VM i Paris 2003, efter att han vunnit inne-VM i Birmingham tidigare det året. Så de fem senaste mästerskapen har gett fyra guld och ett silver.

Kajsa och Stefan kan båda ta guld

Det ska nästan vara omöjligt i en gren som höjdhopp.

Men ett höjdhoppsguld kan aldrig kallas säkert, även om värmlänningen Holm har en märklig förmåga att vara bäst när det gäller.

Kajsa Bergqvist är i ett annat läge. Hon känner att hon inte har den riktiga farten i ansatsen ännu. Hon är inte tillbaka i Eberstadtformen från 2003, då hon hoppade 2,06 och var nära på nya världsrekordhöjden 2,10.

Den formen hade Jelena Slesarenko i fjol och Kajsa tror att ryskan kommer att vara i samma form till VM.

Därför vill hon ligga lågt, trots att hon toppar världsstatistiken med sina 2,01 och har vunnit alla sju tävlingar hon ställt upp i den här säsongen.

Men som hon själv säger - det är nästan för bra för att vara sant. Hon känner att hon inte är så bra som resultaten visar, men baserar det på att övriga tjejer visat så medioker form den här säsongen.

Både Stefan Holm och Kajsa Bergqvist kommer nästan garanterat att ta medalj i VM. Båda kan ta guld.

Men mitt "säkra" VM-guld tillhör Carolina Klüft. Hon är i och för sig bara tvåa i världen just nu, men fransyskan Eunice Barber kommer inte att ha en chans i Helsingfors.

???

DN-galan är över. Tre timmars tävlande med en nota på åtta miljoner kronor. Så mycket betalar DN-galan ut i start- och prispengar, resor och uppehälle för de aktiva.

En frivillig stab på 300 personer jobbade i går och DN-galans kansli har arbetat i månader för att fixa en världsgala till Stockholm.

De hade varit värda en blå himmel.

Mats Wennerholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN