Terrorinsats i julhandeln – poliser med automatvapen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polisen rustar för höjd risk för terrorattacker under julhandeln.

Beväpnade poliser patrullerar vid flera ”hot spots” i Stockholm.

Insatsen har döpts till ”Tomten”.

På flera platser i Europa har terrorister riktat attacker mot civila under julhandeln. För tio år sedan slog självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till i centrala Stockholm, målet var att ta sig till Drottninggatan.

Nu höjer polisen i Stockholm sin terrorberedskap under julhandeln för att ”korta responstiden” – att redan vara på plats om ett dåd sker.

I ett dokument som Aftonbladet tagit del av beskriver polisen hur specialinsatsen ska genomföras mellan 11 december och 3 januari. Målet är tydligt – avskräcka terrorister och förhindra en attack.

Myndigheten betonar där att poliserna måste ha rätt inställning och utrustning, samt att ett attentat oftast pågår i 15 minuter och statistiskt skördas ett offer var 15:e sekund. För att kunna avskräcka en antagonist som genomför ett attentat är mental förberedelse och fysisk närvaro ett måste.

Människor promenerar på shoppingstråket på Drottninggatan i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Människor promenerar på shoppingstråket på Drottninggatan i Stockholm.

Operation ”Tomte”

Insatsens har döpts till ”Tomten”, enligt uppgifter till Expressen.

Varje dag i flera veckors tid ska tungt beväpnade poliser utrustade med automatvapen patrullera på utvalda platser där hotnivån anses vara förhöjd. Centralstationen, Drottninggatan, Västerlånggatan i Gamla stan, varuhusen NK och Åhléns samt synagogan och katolska kyrkan pekas ut som aktuella mål.

I dokumentet nämns även ”symboliskt viktiga platser” som riksdag, regeringskvarteren, slottet samt ambassader. Och det lyfts att arbetet i möjligaste mån bör genomföras genom fotpatrullering på publika platser och ”hot spots”.

Regionala insatsstyrkan, ambassadsäkerhetsgruppen samt regionala ordningsgruppen ansvarar för de mest prioriterade målen. Samtidigt införs krav på förvaring av förstärkningsvapen i flera fordon, helst så många som möjligt.

Foto: Amir Nabizadeh/TT
Julhandel på Åhléns i Stockholms city

Ingen känd hotbild

Syftet med insatsen är att öka tryggheten genom att synas mer än vanligt bland allmänheten, samt öka möjligheten att upptäcka avvikande beteenden och begränsa skada om en attack skulle ske. Att höja terrorberedskapen inför julhandeln är en viktig delför att förebygga och förhindra ett attentat någonstans i regionen.

– Det är en insats vi har under julhandeln då vi förstärker närvaron där det vistas många människor. Vi har haft detta tidigare år också och det beror inte på en känd eller förändrad hotbild, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen region Stockholm.

Sedan i februari är terrorhotnivån i Sverige förhöjd och ligger på nivå tre på en femgradig skala.

Publicerad:

LÄS VIDARE