Sevärd Sanna Nielsen i strömmad ”Funny girl”

Schlagerstjärnan imponerar stort på Malmös operascen

Publicerad:
Uppdaterad:
Sanna Nielsen dansar och showar.
Foto: Malmö opera
Sanna Nielsen dansar och showar.

NÖJE

Funny girl
Malmö opera
Regi Ronny Danielsson, med Sanna Nielsen, Marianne Mörck, Johan Rabaeus, Alexander Lycke, Ann-Louise Hanson, Oscar Pierrou Lindén.

Kan ses strömmad direkt.


Hamilton
Regi Thomas Kail, med Lin-Manuel Miranda, Leslie Odom jr, Phillipa Soo, Daveed Diggs, Renée Elise Goldsberry, Jonathan Groff. Ingår i utbudet på tv-kanalen Disney+.

Musikal på distans – funkar det?
Jo. Det går utmärkt att se Sanna Nielsen i en vital ”Funny girl” från Malmö opera. För 100 kronor får man en proffsig produktion direktsänd digitalt.
Och den som inte kunnat se ”Hamilton” på scen kan njuta av originalet på nya kanalen Disney +.

Malmö opera har sålt slut alla 50 tillåtna biljetter per kväll. Föreställningarna strömmas också, så man kan följa den sevärda uppsättningen hemifrån.
Många kameror i Malmö gör att man får både överblick och kommer nära skådespelarna. Inget kan ersätta upplevelsen i salongen, men det är mycket prisvärt att sitta hemma och se den. Dessutom får man musikalen textad - ingen nackdel. Imponerande användning av tekniken.

Sanna Nielsen är mycket bra i huvudrollen som Fanny Brice, och har gott samspel från veteraner som Marianne Mörck, Ann-Louise Hanson och Johan Rabaeus.

Pampig show, rosa plymer, spektakulära dansnummer och inspirerade kostymer av Camilla Thulin. ”Funny girl” är en tvättad biografi över artisten Brice och utspelas för drygt 100 år sedan. Det faller sig naturligt med många sångnummer, men handlingen går ut på att hon är fast besluten att bli stjärna. Hon blir stjärna. Hon blir kär i en man som hon kanske litar för mycket på.
Ett par sånger har blivit klassiker vid sidan av musikalen, ”People” och ”Don’t rain on my parade”. Resten är inte lika minnesvärt.

Musikalen är mer pryd än vad den komiska begåvningen Fanny Brice verkar ha varit. Men Malmö får ”Funny girl” att leva och se så bra ut som den kan. Väl värd att strömma för musikalvänner runt landet.

”Hamilton” är ett häftigt fenomen

Vi gläds också att ”Hamilton” nu finns dokumenterad med upphovsmannen Lin-Manuel Miranda själv i titelrollen. Jag har sett musikalen några gånger på scen. ”Hamilton” är ett häftigt fenomen som på flera sätt förnyar genren.

Musikalen dansar fram, men är också full av fakta om händelser och personer. Jag har tipsat vänner som varit på väg att se den att läsa på först. Och gärna lyssna på sångerna innan.

Alexander Hamilton gjorde karriär som militär i amerikanska frihetskriget på 1700-talet och stred nära George Washington.

”Hamilton” överöser publiken med information, en briljant uppvisning i ord och rim som sprutar fram i en fart som gör åhöraren andfådd. I öppningen presenteras personerna i kulsprutetempo. Den roligaste, och mest medryckande, melodin har brittiske kungen George fått.
Föreställningen, som nu visas på Disney +, filmades 2016 på Broadway. Den som vill kan se den textad på engelska, vilket är mycket mycket bra. Man hör också publikens entusiasm, och kommer nära skådespelarna.
Inte som att vara på plats, men ett mycket gott alternativ. Både ”Hamilton” på Broadway och ”Funny girl” om Broadway.

Daveed Diggs och Lin-Manuel Miranda.
Publicerad:

LÄS VIDARE