Damlandslagets protest godkänd av SvFF:s ledning

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Damlandslagets knäböjning inför avspark mot Ungern var sanktionerad av Svenska Fotbollförbundet.

Protesten kan återupprepas vid EM-kvalet mot Island.

– Självklart fanns det ett godkännande uppifrån, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Svenska damlandslagets knäböjning inför avsparken mot Ungern i EM-kvalet under torsdagskvällen har skapat reaktioner.

Markeringen var en protest mot rasism och diskriminering, menar spelarna själva.

”Trams o dumstrut jippo som endast okunniga o enfaldiga idrottare ägnar sig åt” skrev Runar Søgaard på Twitter.

Toppmålvakten i ishockey, Sofia Reideborn, skriver: ”Det gör mig uppriktigt arg och ledsen att Damfotbollslandslaget gör det politiska ställningstagande de faktiskt gör. Ni förstår inte hur mycket ni förstör för damfotbollen i stort va? Hur många som nu inte kommer vilja titta? Ni förstör för nästa generation.”

Godkänd i förväg

Damspelarnas markering med knäböjning hade fått Svenska Fotbollförbundets lednings godkännande i förväg.

– Politiska ställningstaganden måste det finnas ett godkännande för uppifrån. Det är självklart att sådana här frågor bollas att det är okej även om jag inte har varit inblandad i de diskussionerna, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Det var tjejernas beslut men jag stöttar dem 100 procent. Det gör jag i allt när det gäller mänskliga rättigheter och allt som gäller de bitarna.

Det positiva reaktionerna är i majoritet på damlandslaget olika konton på sociala medier men även där uttrycker människor kritik mot agerandet.

– Det visar att det är lätt att uttrycka sig på sociala medier i dag. Det är en konstig värld. Jag behöver inte läsa det, även om jag vet att det finns, säger Gerhardsson.

Kan bli repris

Damlandslagets spelare uteslöt efter fredagens träning på Gothia Park, Häckens träningsanläggning, inte att protesten kan komma att återupprepas inför avspark borta mot Island i EM-kvalet i Reykjavik på tisdag.

– Vi får se. Det är något vi får ta inom laget. Vi står för samma sak oavsett, säger högerbacken Amanda Ilestedt.

Peter Gerhardsson har inga problem med en repris.

– Nej. Vi tar alltid sådana här diskussioner uppåt. 

– De här tjejerna är inte bara smarta på fotbollsplanen, de är också skarpa och smarta utanför också, säger förbundskaptenen.

”Står bakom spelarna”

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är på Fifakongress och har inte kunnat nås för en kommentar, men via SMS hänvisar han till sin blogg på SvFF:s hemsida.

”Det svenska laget knäböjde vid avspark för att markera mot rasism och diskriminering. Vi som förbund är emot all form av rasism och står bakom spelarna i sin önskan att markera mot diskriminering och att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi ser spelarnas initiativ just som ett ställningstagande för mänskliga rättigheter, inte som ett politiskt utspel” skriver Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.