Regionpolitiker gick före i vaccinkö

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera personer som fick vaccin på Nässjö vårdcentral när fas två drog i gång var för unga.

En av dem som fick sprutan för tidigt var regionpolitikern Jeanette Söderström, 72.

– Olyckliga omständigheter gjorde att det slank igenom 15 till 20 personer som var i rätt fas men alldeles för unga för att vaccineras då, säger verksamhetschefen Göran Runesson.

Egentligen skulle personer över 80 år vaccineras vecka 9 i Region Jönköpings län. Men på tisdagen dök det upp en hel del personer som var yngre än så på vårdcentralen i Nässjö.

En av dem var den socialdemokratiska regionpolitikern Jeannette Söderström, 72.

Till P4 Jönköping säger hon att hon bokade tid för sprutan ”i god tro”, och att det inte var tillräckligt klart förmedlat vilken åldersgrupp som gällde.

– Jag och maken bokade när vi såg att det fanns möjlighet. Det ska ju ändå göras, säger Jeannette Söderström till radion.

Enligt verksamhetschefen på Nässjö vårdcentral, Göran Runesson var det ett par olyckliga omständigheter som ledde till att för unga personer slank igenom.

Leveransförseningar ledde till att de var helt fullbokade. Dessutom hade de problem med ett nytt datasystem vilket ledde till ytterligare förseningar. Så när fler och fler yngre personer dök upp på vårdcentralen valde personalen att vaccinera dem ändå.

– Det slank igenom 15 till 20 personer som var i rätt fas men alldeles för unga för att vaccineras då. Personalen försökte bara komma i fatt när de såg folksamlingen som stockades sig, säger Göran Runesson.

Han tycker att personalen gjorde det rätta i situationen.

– Vi ska ju inte klumpa ihop äldre människor så det blir en kö. Dessutom har man bara fem dagar på sig att använda vaccinet från det att det kommer ut ur frysen (Pfizers vaccin reds. anm).

– De var ju i rätt fas även om de var för unga. Det är bättre att vaccinera en 77–åring än att slänga doser, säger Göran Runesson.

Borde ha väntat

I appen där Nässjös invånare kan boka tid för vaccin står det vilken grupp som ska vaccineras för tillfället. Men det finns inga spärrar – det går att boka en tid även om man inte tillhör rätt grupp.

– Men jag tror inte att folk medvetet gör fel. Det masspumpas ju ut information från regionen att det snart är dags för vaccin om man är 65 år eller äldre, säger Göran Runesson.

Men han menar ändå att regionpolitiker borde förstå bättre:

– Hon borde ha väntat. En regionpolitiker borde kunnat förstå att faserna är uppdelade efter ålder, säger Göran Runesson.

Efter tisdagens händelse har man korrigerat informationen på bokningssidan, nu är det ännu tydligare vem som ska och inte ska boka en tid enligt Göran Runesson. Man har också blivit striktare i vem som får sprutan.

– I onsdags och torsdags fick vi säga åt ett tiotal personer att de fick gå hem då de var för unga, säger Göran Runesson.

Han berättar också att de allra flesta äldsta i kommunen redan har vaccinerats. Så att det kröp in en del som är för unga innebär inte att äldre står utan vaccin. När det handlar om att få in personer för vaccinering med kort varsel kan det dessutom vara svårt att pricka in exakt rätt ålderskategori.

– För de allra äldsta ska det funka med färdtjänst eller någon som kan skjutsa. Det är mycket lättare att få in en 75–åring. Men vi gör vårt allra bästa för att det ska fungera med logistiken, säger Göran Runesson.

– De tillhör ju ändå samma fas. Men vi kommer bli hårdare och hårdare med det framåt.

Presstjänsten i Region Jönköpings län säger att regionen kräver att man har ”ålder eller intyg på att man tillhör en riskgrupp” för att få sprutan.

Aftonbladet har sökt Jeanette Söderström som lät meddela att hon pratat nog om ärendet.

Publicerad: