Kritiken: Rolig fest – tung baksmälla

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tung kritik riktas från Allianshåll mot Magdalena Anderssons budget.

Jan Björklund (L) kallar den för en ”slösa-budget” och jämför med S-budgeten som föregick 90-talskrisen.

– Rolig fest – tung baksmälla, skriver Liberalernas partiledare.

– Riskabelt och farligt. Det är en bortslösad högkonjunktur, säger Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Finansminister Magdalena Andersson promenerar med budgetpropositionen från Rosenbad till Riksdagshuset för att delta i budgetdebatten.

Allianspartiererna riktar skarp kritik mot den budget som finansminister Magdalena Andersson presenterar i dag. Flera av partiledarna siktar in sig på att regeringen gasar på i högkonjunktur, missar chansen till långsiktiga reformer och att budgeten innehåller för mycket valfläsk.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson påpekade vid sin pressträff i dag menar att regeringen underskattar de risker som ruvar under svensk ekonomi.

– Statens sparandet döljs av fina siffror just nu, men det är inte starkt sparande historiskt sett, säger Ulf Kristersson och jämför med sparandet i tidigare högkonjunkturer.

– Det är riskabelt och farligt - regeringen gasar när högkonjunkturen är stark. Och regeringen underskattar också utmaningarna på arbetsmarknaden.

Ulf Kristersson menar att regeringen missar chansen att göra långsiktiga investeringar nu när de ekonomiska musklerna finns.

– Bristen på fokus är det mest anmärkningsvärda. Det är en bortslösad högkonjunktur, där man i stället borde smörja reformer till att stärka finanserna långsiktigt och stärka integrationen på längre sikt. Man borde göra stora bostadspolitiska reformer och man borde göra reformer för tillväxt.

Även Annie Lööf är skarpt kritisk mot regeringens budget på Twitter och menar att Magdalena Andersson slösar bort högkonjunkturen.

– Regeringen slarvar bort högkonjunkturen medan Sverige klyvs, mellan de som har jobb och de som är arbetslösa, mellan stad och land, skriver Annie Lööf.

Jan Björklund riktar in sig på de växande klyftorna som det största problemet med regeringens budget. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver partiledaren, tillsammans med den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson, att Sverige behöver fler enkla jobb för att rå på klyftan på arbetsmarknaden.

– I inget annat EU-land är skillnaden i arbetslöshet mellan utrikes och inrikes födda så stor som i Sverige. Det går inte beskriva som något annat än ett stort misslyckande. Utan rejäla reformer har vi snart en ny underklass i Sverige.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Emil Källström, menar för sin del att ”valfläsket osar bränt”.

– Klyvningen av Sverige fortsätter. Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor, framväxande underklass som inte alls får ta del av högkonjunkturen. Det är dags att regeringen börjar prata om det bortglömda Sverige. Vi borde använda de goda tidernas medvind till att göra nödvändiga förändringar på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Nu missar man den chansen helt. Regeringen slösar bort högkonjunkturen, säger han.

Även Kristdemokraterna är starkt kritiska och menar att budgeten ”strösslar godis”, men sviker välfärden.

– Regeringen har ingen politik för kortare köer i vården och likvärdig vård. Det är ett välfärdssvek, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson och fortsätter:

– Regeringen gör ingenting åt de strukturella problemen i ekonomin, att företag inte får den arbetskraft de behöver och att arbetslösa inte har den kompetens som efterfrågas.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om budgeten

Publicerad:

LÄS VIDARE