Kolla Janne – här är Ishak uttagen i världslaget

Fem mål och två assist i tre senaste matcherna – Nürnbergs succésvensk uttagen i Fifa 18:s första Veckans lag

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Han hoppas på ett samtal från Janne Andersson.

Men efter fem mål och två assist på tre matcher har Mikael Ishak, 24, redan nått en jätteframgång: uttagen i det första Veckans lag på Fifa 18.

– Landslaget vore en dröm. Men för mig som spelnörd är det här otroligt stort, säger han med ett skratt.

Foto: EA Sports
Foto: EA Sports

På onsdagen tar förbundskaptenen Janne Andersson ut landslagstruppen som ställs mot Luxemburg (hemma 7 oktober) och Nederländerna (borta 10 oktober) när VM-kvalet avslutas.

Med John Guidetti på väg tillbaka efter skada och Christoffer Nyman, nyligen skadad, borde den fjärde platsen som anfallare öppna upp sig bakom givna Marcus Berg, Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin.

En som säkerligen finns med i diskussionen: FC Nürnbergs succésvensk Mikael Ishak i konkurrens med bland annat Samuel Armenteros som dock fått spela lite i italienska Benevento senaste tiden.

En fin vecka...

I söndags avslutade Mikael Ishaks Nürnberg sin ”engelska vecka” med tre ligamatcher i 2. Bundesliga på åtta dagar.

Facit: tre segrar, 12-3, och fem mål och två assist av Ishak.

– Det har varit en väldigt fin vecka! Tydligen var det 38 år sedan vi slog Greuther Fürth på bortaplan i derbyt så fansen är helt galna av glädje nu, säger Ishak till Sportbladet.

I januari bytte han danska Randers efter 2,5 lyckade säsonger (32 ligamål) mot 2. Bundesliga och Nürnberg, men fick en jobbig start.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N

– Det är ingen hemlighet att jag hade tufft i början när jag kom hit. Jag var skadad och hade problem med knät. Laget gick dåligt och klubben sparkade tränaren. Både jag och laget hade det kämpigt i våras.

Vad kände du då?

– Det var lite déjà vu. Samma sak hände ju för mig i Köln för några år sedan när Ståle Solbakken fick sparken. Då fick jag spela mer i Bundesliga som ny än säsongen efter när vi spelade i andraligan.

Varför har det vänt?

– Jag fick en försäsong med laget och har hållit mig skadefri. Nu har laget och jag börjat prestera.

– Nu har vi spelat med två anfallare och ibland 4-3-3 med en tia bakom mig. Det har gett stora resultat, jag har alltid någon att spela till. Tidigare var det svårare när jag ofta var ensam i straffområdet.

Mycket landslagserfarenhet

Ishak, som lämnade Assyriska 2011 och gav sig ut i proffslivet utomlands, var skyttekung i U21-landslaget i kvalspelet till EM 2013, med i laget som vann U21-EM 2015, spelade i OS 2016 och har funnits med vid två januariturneringar med A-landslaget tidigare.

Var är du nu formmässigt?

– Jag står på min absoluta topp. Jag hade en bra period i U21-landslaget och en tid i Randers. Men den här senaste veckan slår allt. Så här bra tycker jag inte att jag har varit tidigare. Jag har mognat både som spelare och person. Fotbollslivet leker och det gäller för mig att hålla i den här formen, säger Mikael Ishak.

Hur bra koll har landslaget på dig?

– Jag vet att de har koll. Jag fokuserar på att göra det så bra som möjligt. Kommer jag med i landslaget så är det en dröm så klart. Jag har haft lite kontakt med Janne tidigare. Det har varit bra snack.

– Jag deppar inte ihop om jag inte kommer med. Då gäller det för mig att fortsätta på den här nivån så vet jag att jag kommer komma med. Det finns andra spelare från 2. Bundesliga som platsat i landslaget redan. 

Hur resonerade du kring att gå till en andraliga i jämförelse med att flytta till en större klubb eller större liga när du lämnade Danmark i januari?

– Det lät inte så sexigt för mig när min agent Martin Dahlin föreslog att jag skulle flytta till Randers i Danmark för ett par år sedan. Men han förklarade planen, att det var en bra chans att starta om. Nu var det här nästa lämpliga steg kom vi fram till.

Nobbade större lag och ligor

– När jag skulle flytta från Randers fanns det flera större klubbar och bättre ligor som var intresserade. Nürnberg visade att de verkligen ville ha mig. Det är en stor och anrik klubb, som siktar uppåt, och jag kände att jag skulle ha god chans att få bra med speltid. Och det är ofta mer ordning och reda i de tyska klubbarna. Ligan håller en bra nivå. Det är fantastiska arenor, otrolig publik på många matcher. Det var många faktorer, säger Mikael Ishak.

Under tisdagen väntar en ledig dag efter den intensiva perioden med tre matcher på kort tid. Det blir en långpromenad och fika med hustrun Nadine och sonen Leon, sex månader, i Nürnbergs historiska stadskärna.

Och så väntar Ishak på en specialleverans från tillverkaren av tv-spelet Fifa 18, som officiellt släpps på marknaden först på fredag.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Jag får den nya versionen hemskickad till mig eftersom jag kom med i Ultimate Team, Veckans lag, tack vare min form. Det är ganska…äsch, det är väldigt stort! säger han med ett skratt.

Förutom den nya versionen av spelet får han även ett förstorad variant av sitt spelkort i svart som markerar att han är i högform.

18 fotbollsspelare runt om i världen som kommit med Fifa 18:s första Veckans lag får samma exklusiva leverans.

Spelar Janne Fifa?

Formtoppade Mikael Ishak tar plats på bänken där spelare som Falcao, Agüero, Mertens, Dybala och Kimmich ingår i startelvan.

– För mig som är en sån spelnörd är det en dröm att komma med där, säger Ishak ärligt.

Landslaget borde lyssna på de bakom Fifa 18?

– Hahaha, ja! Men jag vet inte om Janne Andersson spelar Fifa…? funderar Ishak.

– Det låter töntigt, men det är många av spelarna som tar det riktigt seriöst med utnämningarna i Fifa. Det är oftast bara storspelare med i Ultimate Team och Veckans lag. Det har varit mycket snack om det i vårt omklädningsrum nu när jag kom med. Det har varit bra för min status.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.