”Norska dådet kusligt likt dubbelmordet i Linköping”

avGustaf Tronarp, Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

En ung pojke och en medelålders kvinna knivmördas på platser där det brukar röra sig många människor.

Dubbelmordet i norska Kristiansand har stora likheter med det i Linköping 2004.

– Det går inte att utesluta att det är samma gärningsman, säger Jan Staaf, som utreder det snart tolv år gamla dådet.

Den 19 oktober 2004 var 8-åriga Mohammed Ammouri på väg till skolan i Linköping.

Han attackerades av en okänd gärningsman med en butterfly-kniv, mitt på öppen gata.

Vad som bara minuter senare hände med Anna-Lena Svensson, 56, är oklart, men mördaren attackerade troligen henne när hon försökte hjälpa pojken. Båda dog av sina skador.

Kan ha flyttat utomlands

Fallet såg ut att kunna få en snabb lösning. Detta eftersom polisen hittade mordvapnet. De hade dessutom gärningsmannens dna och fingeravtyck.

Men dubbelmordet skulle visa sig bli mycket svårlöst.

Trots att snart tolv år har gått har ingen kunnat gripas.

– Vi funderar nästan dagligen, var är han? De teorier vi har är att han antingen är avliden, att han sitter på en institution eller att han flyttat utomlands, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf.

– Vi kan inte utesluta att gärningsmannen är död. Det är väldigt ovanligt att man begår ett sådant här brott och sedan inte dyker upp igen.

Inga gripna

På måndagseftermiddagen gick en eller flera personer till attack med kniv mot Tone Ilebekk, 48 och Jakob Abdullahi Hassan, 14, i norska Kristiansand. De fördes till sjukhus, där de senare avled.

Angreppet ägde rum vid en skola. I närheten finns flera butiker, och det är ofta fullt med folk i området.

Ett stort polispådrag var snabbt på plats. Ännu har dock ingen misstänkt kunnat gripas.

– Jakten kommer att pågå tills vi har gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker nu både rent fysiskt och på andra sätt, har polischefen Terje Kaddeberg Skaar tidigare sagt.

”Är väldigt lika”

Under måndagen informerades förundersökningsledaren Jan Staaf om dådet i Norge.

Till Aftonbladet säger Staaf att händelsen i Kristiansand är ”kusligt lik” dubbelmordet i Linköping.

I båda fallen rör det sig om en ung pojke av utländsk härkomst och en kvinna i medelåldern som inte ska ha känt varandra. Dessutom är en av den norska polisens teorier att Tone Ilebekk förskte komma Jakob Abdullahi Hassan till undsättning, precis som i Linköpingsmorden.

– Omständigheterna gör fallen väldigt lika. Och det går inte att utesluta att det rör sig om samma gärningsman, säger Jan Staaf.

Gärningsmannaprofilen som gjordes av dubbelmördaren i Linköping visar att det finns risk att han, om han fortfarande lever, kan begå liknande brott igen.

– Så det är väldigt viktigt för oss att hitta honom då vi har den otäcka känslan att han kan slå till igen. Jag tror och hoppas att morden kommer att klaras upp, har Jan Staaf tidigare sagt till Aftonbladet.

Kan komma att samarbeta

Ännu har inte den norska polisen kontaktat utredarna i dubbelmordet i Linköping.

– Jag antar att de har mycket att göra just nu, men jag skulle inte bli överraskad om de kontaktar oss snart om de inte lyckas gripa någon.

Under tisdagseftermiddagen tog tidningen Verdens Gang upp likheterna mellan dåden med polisen i Kristiansand.

– Förundersökningsledaren hos oss kände inte till det här fallet, men nu har vi noterat det. För ögonblicket prioriterar utredarna färska spår och samarbete med den nationella polisen. Men vi kommer eventuellt att titta på händelsen i Sverige senare vid behov, säger kommunikationschefen Svein Enersen till VG.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM