Gates: ”Rosling var en fantastisk vän och utbildare”

Av: Kenan Habul, Pär Karlsson, Staffan Dickson, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven säger att Hans Roslings bortgång är en förlust för Sverige och världen.

Den världsberömde professorn sörjs långt utanför landets gränser.

– Hans Rosling var en fantastisk vän och utbildare, säger Bill Gates och hustrun Melinda Gates till Aftonbladet.

1 av 3

Mångmiljardären Bill Gates och hans hustru Melinda Gates har kommenterat vännen Hans Roslings död i ett mejl till Aftonbladet.

– Hans Rosling var en fantastisk vän och utbildare. Han gjorde data levande och hjälpte världen se mänskliga framsteg som den ofta förbisåg, säger Bill och Melinda Gates.

Paret ägnar sig numera åt biståndsarbete genom Bill & Melinda Gates Foundation.
”En jättebra vän, utbildare och sann inspiration för vårt arbete. Melinda och jag är väldigt ledsna över att ha förlorat Hans Rosling”, skriver Bill Gates i ett inlägg på Twitter.

I samband med ett möte i Skövde kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) Hans Roslings död.

– Jag har nåtts av den sorgliga nyheten att professor Hans Rosling har gått bort. En viktig röst har tystnat. Han har lärt mig och miljoner andra runt om i världen om utveckling och fattigdomsbekämpning. Få har kunnat undgå hans slagfärdiga föredrag om att världen blir allt bättre, säger Stefan Löfven till Aftonbladet i samband med ett möte i Skövde.

Statsministern fortsätter:

– Han gjorde statistik till underhållning. Hans Rosling var okunskapens värsta fiende och hoppets största tillskyndare. Det är en stor förlust för Sverige och världen.

”En kravställare”

Biståndsmyndigheten Sida samarbetade med Hans Rosling och Gapminder. Stabschefen Joachim Beijmo säger att han ändrade hur människor pratar om fattigdom och utveckling.

– Det var ett genombrott. Fler började se att det händer saker, till exempel att fler barn överlever sin femårsdag och får gå i skola. Människor kommer ur fattigdomen. Där har Hans Rosling gjort en insats i att förändra berättelsen, säger Joachim Beijmo.

Som samarbetspartner minns Joachim Beijmo Hans Rosling som engagerad och inspirerande – och som en kravställare.

– Han hörde av sig till Sida och hade synpunkter på datakvalitet och ville diskutera hur vi la upp opinionsmätning. Jag är övertygad om att han har påverkat beslutsfattare inom bistånd i flera länder. Med tydliga resultat visade han betydelsen av att satsa pengar på vaccin och grundläggande hälsovård, säger Sidas stabschef Joachim Beijmo.

”Alltid med en vilja att förklara”

Efter beskedet om Hans Roslings bortgång strömmar hyllningar och kondoleanser till hans anhöriga in i sociala medier.

”Så sorgligt för hela världen att Hans Rosling är borta”, skriver artisten Niklas Strömstedt på Twitter.

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har skrivit ett inlägg på Twitter.
”Många tankar till familjen, men även stort tomrum i debatten efter Hans Rosling. Som kunde göra vad som helst begripligt för vem som helst.”

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver att ”Hans Rosling kommer att saknas oss”.
”En klar, pedagogisk och viktig röst som fick oss att bättre förstå vår omvärld har gått ur tiden”, skriver hon i ett inlägg på Twitter.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) beklagar Roslings bortgång.
”Hans Rosling var en människa – och professor – som gjorde skillnad. Alltid baserad på fakta, alltid med en vilja att förklara. Så saknad”, skriver hon på Twitter.

Sportkommentatorn Robert Perlskog skriver att dödsfallet är overkligt.
”Hans Rosling död. Overkligt. Sällan sett en människa i aktion som varit så oerhört levande.”

”Gjorde vetenskapen mer folklig”

Centerpartiets Annie Lööf uppmärksammar folkbildaren Hans Rosling.
”Med pedagogisk finess gjorde han vetenskapen mer folklig. Han förmedlade hopp och möjligheter om en bättre värld. Vila i frid Hans Rosling”, skriver Annie Lööf på Twitter.

Hans Roslings forskning har uppmärksammats i hela världen – och även internationellt sörjer många hans bortgång.

”Väldigt tråkiga nyheter. Hans Roslings arbete kommer fortsätta att vara informerande och inspirerande. Mina sympatier och böner är med hans familj”, skriver Chelsea Clinton, dotter till Bill och Hillary Clinton, på Twitter.

Även det internationella föreläsningsnätverket TED Talks, där Hans Rosling var verksam, har uppmärksammat hans bortgång.
”Vi är så ledsna av att höra att Hans Roslings gick bort i morse. Han kommer att vara mycket saknad”, skriver TED Talks på sitt Twitterkonto.

Publicerad:

LÄS VIDARE