Mejla

Anders Lindberg

Högerextremister vill ta över kyrkan

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stefan Mattsson

LEDARE

På söndag är det val till Svenska kyrkan. Sverigedemokraterna mobiliserar och vill använda kyrkan som språngbräda mot riksdagen nästa år.

Enligt partiledaren Jimmie Åkesson ska SD i valet ”ta över” Svenska kyrkan.

Det kan låta som storhetsvansinne. Men SD:s makt hänger på att valdeltagandet blir lågt och förra gången röstade bara var åttonde medlem. Det vore oklokt att underskatta den organiserade rasismen ännu en gång.

Inte en fråga om tro

För Sverigedemokraterna är makten över kyrkan inte en fråga om tro eller engagemang för kyrklig verksamhet. Det handlar om att vinna ett kulturkrig.

Jimmie Åkesson är inte unik bland likasinnade. För den moderna högerextrema rörelsen är kultur ett lika viktigt slagfält som politiken. De vill att kyrkan ska fungera som kulturbärare utifrån deras snäva syn på svenskhet, en konservativ bastion för en ålderdomlig syn på familj och samhälle.

Så fungerar ett stort antal kyrkor ute i världen i dag. I vissa länder, som Ryssland och Polen, är kyrkan dessutom nära förbunden med auktoritära och antidemokratiska krafter.

Aldrig varit reaktionär

Men Svenska kyrkan har i modern tid aldrig varit reaktionär. Och vi kan nog till stor del tacka det folkliga inflytandet för det.

Med sina omkring sex miljoner medlemmar är kyrkan Sveriges största organisation vid sidan om staten. Förutom att förkunna Jesus Kristus bedriver man även annan kyrklig verksamhet i alla landets kommuner och i församlingar från norr till söder.

Svenska kyrkan står för social hjälp och stöd till hundratusentals människor varje år och var en av de viktigaste organisationerna som hjälpte till vid flyktingkrisen 2015.

När myndigheterna inte längre klarade sitt uppdrag så klev frivilliga krafter och församlingar i hela landet fram och tog ansvar.

Kulturkrig mot liberala värderingar

På söndag står öppenheten och det sociala engagemanget på spel, men även djupare frågor om Svenska kyrkans roll i samhället.

Vill vi ha en folkkyrka som driver frågor om allas lika värde, som är öppen även för homosexuella och som vill ha dialog med företrädare för andra religioner och samfund?

Eller en reaktionär kyrka som vill vrida klockan tillbaka? Som blir en del av det kulturkrig mot liberala värderingar som just nu sveper över världen från Putins Moskva till Trumps Washington?

De som avgör är Svenska Kyrkans drygt fem miljoner röstberättigade medlemmar.

Och för varje väljare som stannar på sofflocket blir Jimmie Åkessons leende lite bredare.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.