Därför anklagar Trump Obama

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

WASHINGTON I rasande tweets anklagar Donald Trump Barack Obama för telefonavlyssning.

Konspirationsteorin kommer ursprungligen från en radiopratare.

Anklagelserna kan vara ett sätt att distrahera media.

På torsdag kväll sa den konservativa radioprataren Mark Levin, utan något stöd av bevis, att Barack Obama använt sin presidentmakt för att avlyssna Trumps telefon under presidentkampanjen i oktober.

På fredag morgon hade Breitbart, en tidning på yttersta högerkanten som tidigare drevs av Trumps chefsstrateg Steve Bannon, plockat upp anklagelserna, skriver New York Times.

På lördag hade de hittat vägen till Donald Trumps skrivbord och under den tidiga lördagsmorgonen smattrade presidenten iväg tweets som kallade Obama ”ond” och ”sjuk”.

Fortfarande fanns ingenting som stödde anklagelserna.

Tillbakavisa anklagelserna

– De flesta reportrar jag känner gräver i det här. Men varje tillgänglig källa i underrättelseverksamhet säger att de inte vet något som kan backa upp anklagelserna, skriver CNN-reportern Jake Tapper på Twitter.

Enligt uppgifter till CNN har FBI bett justitiedepartementet att tillbakavisa anklagelserna som grundlösa.

– För den del av det nationella säkerhetsarbetet som jag var chef över fanns det ingen avlyssning av presidentkandidaten eller hans kampanj, sa James R. Clapper, tidigare underrättelsechef, i NBC News ”Meet the press”.

– Jag är väldigt oroad att vår president påstår att den tidigare presidenten har gjort något olagligt. Jag skulle vara väldigt oroad om det visade sig att Obama-administrationen lagligt hade fått tillstånd att avlyssna Trumps kampanj angående samröre med främmande makt, sa Lindsey Graham, republikansk senator i South Carolina, enligt New York Times.

Rikta ljuset bort från Session

Anklagelserna kan slå tillbaka mot Trump själv.

Endera anklagar han sin företrädare för ett mycket grovt brott, jämförbart med Watergate-skandalen, utan att kunna presentera några bevis.

Eller så har Donald Trump och hans stab verkligen misstänkts för brott eller olagligt samröre med ett annat land och därför avlyssnats.

Attacken mot Obama kommer efter Trumps stora bakslag när ännu en av hans handplockade män beslagits med att ljuga om sina kontakter med Ryssland.

Enligt flera politiska kommentatorer är anklagelserna mot Obama ett sätt för Trump att rikta ljuset bort från justitieminister Jeff Sessions beslut att förklara sig jävig när det gäller utredningarna om Trump-kampanjens ryska kontakter.

En källa i Vita huset sa till Washington Post att presidentens humör var mycket bättre på söndag morgon än på lördag eftersom hans anklagelser mot Obama dominerade nyhetsinslagen i både teve och tidningar.

Under måndagen har både Donald Trump och Sean Spicer gjort sig oåtkomliga för media.

Publicerad:

LÄS VIDARE