Förhandlingarna om Brexit återupptas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild

NYHETER

Efter ett drygt dygns paus återupptas brexitförhandlingarna på söndag.

Beskedet kom efter ett telefonsamtal mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Deras timslånga samtal på lördagen utmynnade i ett gemensamt uttalande. Där välkomnar de att "framsteg har åstadkommits inom många områden".

Johnson och von der Leyen har instruerat sina chefsförhandlare – David Frost respektive Michel Barnier – att återvända till förhandlingsbordet i Bryssel på söndagen.

"Vi får se om det finns en väg framåt", kommenterar EU:s chefsförhandlare Barnier.

På måndag kväll ska von der Leyen och Johnson prata med varandra igen.

Tre knäckfrågor

Inget genombrott anas än i förhandlingarna. "Betydande skillnader kvarstår i tre avgörande frågor: handelsvillkor, styrelseformer och fiske. Båda sidor underströk att ingen överenskommelse är möjlig utan att dessa frågor är lösta", skriver de i det gemensamma uttalandet.

På fredagskvällen kom beskedet att förhandlingarna pausats.

"Vi var i dag eniga om att förutsättningarna för ett avtal ännu inte finns, på grund av betydande meningsskiljaktigheter", skrev Barnier och hans brittiske motpart Frost i ett gemensamt uttalande på Twitter.

Fisket svårast

Fisket pekas ut som en av de största stötestenarna, där striden gäller i vilken utsträckning EU ska få rätt till fiske i brittiska vatten.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet.

Den 1 januari 2021 löper de brittiska övergångsreglerna ut. Om ingen uppgörelse om framtida samarbetsregler kan nås väntar drastiska förändringar om allt från tullar till fiskekvoter från årsskiftet.

Publicerad: