Mejla

Ingvar Persson

Nooshi Dadgostar får svårt i Grums

Det blåser motvind för progressiva idéer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nooshi Dadgostar
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Nooshi Dadgostar

LEDARE

När vänsterledaren Nooshi Dadgostar skulle peka ut riktningen för sitt parti hamnade hon i Grums. Bruksorten vid Vänern blev ett av exemplen på det producerande Sverige där Vänsterpartiet så sällan har lyckats.

Nu ska det bli ändring på den saken. Vänsterpartiet tänker bli ett arbetarparti och ett parti för landsbygden.

Det är ingen liten uppgift. För progressiva idéer blåser det nämligen motvind i många av arbetarrörelsens traditionella fästen. Så också i Grums.

Ta Slottsbron som exempel. Den lilla orten i utkanten av samhället är kanske mest känd för att det var här rockorkestern eller dansbandet Sven-Ingvars grundades. Den första spelningen lär för övrigt ha arrangerats av SSU.
I valet för två år sedan kunde man räkna till 729 giltiga valsedlar i valdistriktet Slottsbron.

Socialdemokraterna fick flest röster, 272 stycken. Det blir 37,3 procent. Om det gällt Sverige skulle Stefan Löfven vara glad.

Ändå var valresultatet i Slottsbron ett smärre haveri för Socialdemokraterna. Man förlorade drygt 8 procent och 57 röster jämfört med valet 2014.

Vi kan anta att det är precis det missnöjet Nooshi Dadgostar hoppas kunna fiska upp. Men 2018 lyckades det inte, i alla fall inte i Slottsbron.

Vänsterpartiet gjorde ett hyggligt val, fick drygt fem procent av röstena och sex nya väljare. Vänstern lyckades bli större än Kristdemokraterna. Men det var inte hit besvikna socialdemokrater gick.

Socialdemokraterna som kämpar med missnöjet och känslan av att vara bortglömd

Deras röster hamnade hos Sverigedemokraterna. Partiet fick 233 röster, 87 fler än 2014.

Precis så där ser det ut i många valdistrikt på mindre industriorter. Det finns i praktiken två stora partier, Socialdemokraterna som kämpar med missnöjet och känslan av att vara bortglömd och Sverigedemokraterna som spelar på precis den känslan mellan middagarna med Svenskt Näringsliv.

Det gäller för övrigt inte bara Sverige. De första analyserna av det amerikanska valet tyder på att Trump ännu en gång lyckades vinna vita, manliga arbetare. Vanligt folk, som man antagligen skulle säga i Grums.

Jag vet inte vad Nooshi Dadgostar ska göra för att vinna Slottsbron. Jag vet inte vad Stefan Löfven ska göra heller. Men jag tror jag vet två saker som inte kommer att fungera.

Det ena är tomma slagord om kamp mot allt som är dåligt med kapitalism, privatiseringar och fabriker som luktar illa. Människor i det producerande Sverige vet om allt det där, och de vet att slagord inte hjälper.

Det andra som inte hjälper är att låta Annie Lööf bestämma politiken. Hennes marknadsfundamentalism fungerar kanske på Stureplan, men inte i Grums.

Lösningen, för Löfven och Dadgostar, är förstås att ha riktiga svar på verkliga frågor. De finns, frågan är bara hur man ska få väljarna i Slottsbron att våga tro det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.