Mejla

Michael Carlsson

Hon har kanonform – V75-spiken är klar

Carlssons V75-analys lopp för lopp • System söndagen den 8 november

Publicerad:
Uppdaterad:
Chicharita och Jorma Kontio spikas på V75.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Chicharita och Jorma Kontio spikas på V75.

TRAV

Högklassiga Breeders Crown-finaler i Eskilstuna och V75 även i dag.

Det finns flera tunga favoriter – men se upp – det brukar kunna skrälla till i säsongens slutskede i unghästloppen.

Bästa spiken är däremot maxad och klar.

Chicharita har kanonform, ska tävla barfota runt om, och med skygglappar och rycktussar för första gången. 


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Vi är inne i november och det är dags för de sista stora loppen för landets bästa tre- och fyraåringar. De gör i eftermiddag upp i de penningstinna finalerna i Breeders Crown och trots att de kanske kan se favoritbetonat ut på förhand ska man inte lura sig. Formen brukar kunna vackla ordentligt på sina håll så här års på flera hästar och det kan komma uppstickare som inte är så hårt matchade under året och som har gått lite ”under radarn”.

V75-1: Vi börjar med att hamra in omgångens bästa spik direkt. Timo Nurmos är landets mest formstarka tränare och när detta skrivs innan lördagens V75-tävlingar hade stallets hästar tagit 21 segrar på de senaste 40 starterna. Chicharita är också en vinnarhäst med sex segrar på nio starter i karriären. Hon vann enkelt senast med krafter kvar och står perfekt till på start här. Nu maxas hon dessutom rejält när det gäller balans och utrustningen. Det blir barfota runt om (skor senast), första med goggles-huvudlag och första med rycktussar.

Det främsta hotet finns på tillägg i Beluga West men jag tror att hon får svårt att hämta in 20 meter på favoriten under de här förutsättningarna.

V75-2: Storfavoriten Mascate Match ströks i går efter att Pekka Korpi inte varit nöjd med hästen i fredagens jobb. Det öppnar upp det hela men jag väljer ändå att gå kort och låsa på två hästar.

Tipset till Ghostintheshell som står på tur för att vinna ett större lopp. Det fyraåriga stoet har visat kuslig form på slutet och höll enormt starkt som tvåa från dödens i semifinalen senast på 1.12,3. Gången innan dess vrålspurtade hon i Örebro och höll sånär på att hinna ifatt Ganga Bae. Dessförinnan vann hon på en 1.10-tid på Solvalla och slipper Ghostintheshell bara dödens här kan hon mycket väl vara vinnaren.

Det främsta motbudet är Mahma Lane som vann sin semifinal enkelt med krafter kvar från spets. Lyckas Peter Untersteiner hålla upp ledningen med sitt startsnabba sto kan det bära hela vägen.

Jag smetar på

V75-3: Ett lärlingslopp som ser öppet ut och jag smetar på med sju streck. Mellby Hoffa kommer från Nurmos formstall och satt fast med gott om krafter kvar i semifinalen till Breeders Crown senast. Med lucka till slut hade nog hästen varit med i finalen istället. Har nu ett läge med spår 13 i en spårtrappa och kan runda samtliga om det inte strular på vägen.

V75-4: Favoriten Eagle Eye Sherry fick ett drömlopp i Oaks när hon speedade vasst till seger. Gången efter var hon väldigt tapper när hon tog hem semifinalen efter att ha körts fram i dödens. Har ett smaskigt läge med innerspår, startsnabb som hon är, och lär bli giftig. Men jag gillar Bank Wise As och det gör tränaren Reijo Liljendahl ännu mer. Han är stormförtjust i sitt treåriga sto som vann semifinalen enkelt med krafter kvar i en snabb avslutning. Formen är på topp nu med två lopp i kroppen (spurtade sylvasst näst senast) och från bricka två blir det en fin position för det startsnabba stoet. Är en het segerkandidat.

V75-5: Global Agreement var helt otroligt bra vid den överlägsna segern på V75 senast. Han bara bombade till ledningen och försvann ifrån konkurrenterna i imponerande stil på en 1.11-tid. Svårslagen om spets och lika bra igen.

Mellby Hurricane har också toppform och efter en tapper insats som tvåa från dödens näst senast, vann han ett lärlingslopp enkelt senast efter halva loppet i dödens. Hade krafter kvar då och har utvecklats mycket under hösten.

Skrällbudet är Big Shot som spurtade strålande som tvåa (bakom Mellby Hurricane) senast i sin första start i nya regin Katja Melkko. Med den genomköraren i kroppen och en bättre resa den här gången är han inte ofarlig.

Bara två procent

V75-6: Giganternas kamp kan man kanske kalla matchen mellan Hail Mary och Power för. Robert Berghs superhästar kommer med varsin blytung seger bakom sig i höst, Svenskt Travderby respektive Europaderbyt.

Hail Mary har varit rent magnifik vid segrarna och var helt brutal senast när han brottade ner ledande Brother Bill och fullständigt klädde av denne i ett nafs via ett mäktigt speedryck i utgången av sista kurvan. Hail Mary blir säkert väldigt svårslagen, men jag betalar även för en tredje häst, enligt devisen ”när två träter…vinner en tredje”. Inte bara därför givetvis, utan mer för att Brother Bill inte var på topp senast, trots att han tog sig vidare till finalen via en tredjeplats på en 1.12-tid. Hästen uppträdde hetsigt i värmningen och åt ingenting den dagen. Nu är han normal i träningen igen, han är så där lagom flegmatisk som hästen brukar vara och äter normalt igen. Är vässad nu ytterligare inför finalen och väldigt startsnabb om kusken laddar iväg.

Är streckad på blott två procent (!) i skrivande stund vilket är otroligt lite med tanke på vilken häst det är. Jag måste därför bara ha ett streck för Brother Bill också.

V75-7: San Moteur har varit riktigt läcker och vunnit varje gång, utom när han var väldigt tapper som tvåa i Kriteriet. Senast kändes hästen ännu bättre enligt Per Lennartsson som styrde in San Moteur till en bombsäker seger med krafter kvar. Blir inte lätt att stå emot till slut. Mister Hercules var tvåa bakom San Moteur i semifinalen och är ett av motbuden. Speciellt som det vankas barfota runt om för första gången i karriären vilket förstås är helintressant. Inte omöjligt att han håller upp ledningen och då kan det bära hela vägen.

Måste även ha med Selected News som är en härlig krigare och aldrig gör ett dåligt lopp. Spurtade strålande till segern senast och har tidigare visat att han tål att göra en del jobb själv.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på V75 i dag. [Extern länk]


Michael Carlssons V75-system

V75-1: 2 Chicharita (9–7)

V75-2: 5–1 (11–3)

V75-3: 5–13–12–10–8–11–3 (6–1)

V75-4: 1–2–4–10–3 (5–6)

V75-5: 6–7–2–10 (3–1)

V75-6: 3–2–6 (1–5)

V75-7: 4–1–2 (5–6)

Systemet är på 2 520 rader/1 260 kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!