Svenskt VM-silver efter Samuelssons jättesträcka

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

POKLJUKA/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson verkar vara helt utan nerver.

När medaljerna stod på spel sköt svensken på 19 sekunder när Sverige knep silvret i VM-stafetten –det bästa ett svenskt herrlag presterat någonsin i ett VM.

– Ståskytteserien var helt grym också, säger 23-åringen belåtet.

Norge gjorde processen kort med de andra nationerna i herrarnas stafett.

När ankarmannen Vetle Sjåstad Christiansen åkte in för sista skyttet kostade han på sig ett flin. Sedan gick han in och sköt hem guldet.

Där bakom blev det rafflande.

Sebastian Samuelsson kom in på vallen tillsammans med Ryssland, Italien, Ukraina och Frankrike. Svensken sköt på 19 sekunder och gick ut ett par sekunder bakom ryssen Eduard Latypov, på en tredjeplats.

Tog flaggan

Samuelsson åkte in avståndet direkt och tog Sverige till landets sjätte medalj på VM och ett silver i stafetten – det bästa ett svenskt herrlag presterat på den disciplinen någonsin i ett VM. 1967 är senaste gången i VM-sammanhang, då blev det brons.

Samuelsson kunde greppa tag i en svensk flagga på upploppet och fira tillsammans med Peppe Femling, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma i mål.

– Helt galen alltså. Är det någon man inte vill möta på ett sistaskytte eller i spurten är det nog Sebbe. Man ryser nästan när man tänker på vilken teamspirit vi har. Det är grymt häftigt, säger Peppe Femling i SVT.

– Han visar hur bra han är i dag. All respekt till honom. Jag tror det var mer nervöst, säger Jesper Nelin till Sportbladet.

”Fyra riktigt bra skyttar”

Samuelsson själv var också nöjd med sin egna insats.

– Jag tycker jag får ett jättebra utgångsläge. Det var inspirerande och inte så långt från medaljerna. Försöker bara gröa mitt lopp. Vi åker och lurar lite på varandra första två varven där. Sen var ståskytteserien helt grymt bra, säger han till Sportbladet.

Ryssland blev trea.

– Man tar inte medalj på vm om man inte ar fyra riktigt bra skidskyttar och vi visar i dag hur bra vi faktiskt är. Det är stort och så ofta tar vi inte medalj i skidskytte som svensk. Nu gör vi det i dag och det är bara att ta in och försöka njuta av det.

Tar vi det från början så såg det länge mörkt ut för svenskarna efter att varken Peppe Femling eller Jesper Nelin haft några jättesträckor. När Nelin växlade till Ponsiluoma var blågult nere på åttondeplats, 50 sekunder bakom Norge.

Ponsiluoma hade en stark sträcka och tog in på nationerna framför. Sebastian Samuelsson skickades sedan ut som sexa tillsammans med Italien och Frankrike när de inledde jakten på Ukraina och Ryssland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE