ÅSIKT

Bushs sista suck

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CNN/scanpix
fler soldater I sitt tv-tal tidigt i går morse, svensk tid, lovade president Bush att skicka ytterligare 20 000 soldater till Irak. Hittills har över 3 000 dödats.

avZendry Svärdkrona

LEDARE

12 JANUARI 2007. ”Send the marines”, sjöng Tom Lehrer när USA:s regering hällde alltfler soldater in i det hopplösa kriget i Vietnam.

George W Bush, som bedrev skyddad verksamhet under det kriget, förstår inte Lehrers ironi; han skickar, mot ledande generalers råd, verkligen ännu fler soldater, drygt 20?000.

Hur många av Bushs nyrekryterade soldater kommer att dödas i gatustrider med den hårdföra Mahdimilisen i Sadr City eller sunniupprorsmän i Anbarprovinsen? För det är just för den sortens militära kamp soldaterna ska sättas in. Tillsammans med den illa disciplinerade regeringsarmén, härjad av deserteringar, infilt­rerad av miliserna och ytterst ledd av en mycket bräcklig regering.

Varnar för dominoeffekten

Som ännu ett eko av Vietnamtidens presidenters eviga besvärjelse varnar Bush för dominoeffekten om USA lämnar Irak: Det här är vår tids avgörande ideologiska strid. USA kämpar för hela Mellanöstern och om vi skulle dra oss ur, skulle länder som Saudiarabien, Egypten med flera bli tillhåll för terrorister. Irak skulle slitas sönder och Irans kärnvapen snart produceras, sa Bush och la till: Vi ska skapa ett hoppfullt alternativ till fiendens hatfyllda ideologi.

Alternativet går att studera: inbördeskrig pågår i Irak med massflykt från landet, massdöd bland irakier och fler amerikanska offer än den 11 september. Terrorister rekryteras i hög grad just från Saudiarabien och Egypten. Irans kärnvapenprogram ligger allt närmare ett förverkligande. Krisen mellan palestinierna och ockupanten Israel är djupare än på länge.

Under Vietnamkriget skrev USA ut recept som kallades ”pacificering”. Byar skulle utvecklas, arbete och välfärd främjas, grunden för motstånd rivas sönder.

Miljarderna försvinner i svarta hål

Bush lovade i samma anda att pumpa in väldiga miljardbelopp i irakiskt näringsliv. Miljarderna hittills har i grotesk omfattning försvunnit i stora svarta hål och korruption. Vattnet har förblivit förgiftat, elen har inte fun­gerat, säkerhetssystemet har inte kunnat skydda medborgare.

Den närmaste tiden blir hård och blodig med fler offer, förutsåg Bush i sitt tal. Han gjorde inga försök att binda samman sin krigsaktivism med de diplomatiska perspektiv som Bakerstudiegruppen om Irak nyligen rekommenderade. Samtal med Syrien och Iran avvisades av Bush, fången i sin egen bibliska formel om länderna som del av ”ondskans axelmakter”.

Bushs Irakpolitik saknar det mesta av folkligt stöd. Kriget var en avgörande orsak till att hans parti förlorade kongressvalet för ett par månader sedan.

Demokraterna kritiserar Bushs nya krigsplaner, men är för splittrade och har för få maktinstrument för att kunna driva igenom ett fredsalternativ.

Slutsatsen av Bushs tjugominuterstal är given: Irakkriget kommer att lämnas över, olöst och blodigt, till USA:s näste president.

OS