”Fånga fisk med lasso var svårt!”

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns flera anledningar att besöka USA.

Engelsmannen Rich Smith åkte dit för att bryta mot 25 märkliga lagar. Hans resa blev en bok som sålt i över 50?000 exemplar.

–? Men planerna på att bryta mot oralsexförbudet i San Francisco sprack. Jag hittade ingen hjälp, säger han.

Foto: kirstin prisk
Rich Smith gjorde allt för att bryta mot lagen – men det var inte lätt.

Det var en fråga i ett sällskapsspel om vilken dag i veckan det är förbjudet för skilda kvinnor att hoppa fallskärm som födde tanken. Varför inte åka till USA och bryta mot några av alla de knäppa lagar som finns?

Rich Smith började efterforska och göra listor, vad som var möjligt, ekonomiskt eller etiskt genomförbart och lyckades ta fram en lista på 25 knäppa lagar. Men det började inte så bra.

– Planerna var att bryta mot oralsexförbudet i San Francisco – men ja, jag hittade ingen hjälp och min resekompis var liksom inget alternativ.

Han fick i stället sänka ambitionsnivån och bryta mot delstatens förbud mot att skala en apelsin på ett hotellrum.

– Det är ett fascinerande knäppt land. Det som förvånade mig var det stora mediala intresset, jag tappade räkningen när jag gjort hundra intervjuer, säger Rich Smith.

Hela resan blev boken ”You can get arrested for that” som handlar om hans lite märkliga roadtrip från kust till kust. Märkligt många kände till de knäppa lagarna och märkligt många ville hjälpa honom att bryta dem.

– I Utah är det förbjudet att jaga val. Här fick jag hjälp med att låna en båt och något som skulle påminna om en harpun. Men som ni vet ligger Utah ungefär 300 mil från närmaste kust. Förbudet handlar om själva föresatsen att jaga val och det var enkelt att bryta mot.

Resan tog honom från San Francisco till Salt Lake City, Indianapolis, till New Orleans upp mot Washington och New York. Hans bok beskriver osannolikt märkliga lagar, men de finns på riktigt.

Vid varje ny stad letade han upp ett stadsbibliotek för att verifiera att det bland annat var förbjudet att somna i en ostfabrik i South Dakota, spela trumpet i Los Angeles för att locka någon in i en affär eller fånga en fisk med ett lasso i Tennessee.

– Fånga fisk med lasso är precis lika svårt som det låter, så i Tennessee förblev jag laglydig, även om jag gjorde allt som stod i min makt för att bli kriminell, säger han.

Lärarstudenten från Cornwall har blivit lite av en kändis i sydöstra England. Efter succén med boken vill nu bokförlagen att han skriver mer. Han ska återigen skriva en bok om USA som han säger sig ha en svårbeskrivlig hatkärlek till.

– Man sitter 10?000 meter över havet och får en lapp från immigrationsmyndigheten där man ska svara på frågor om man varit delaktig i judeförföljelsen under andra världskriget eller deltagit i något annat folkmord. Svarar man ja ska man kontakta ambassaden innan man åker. Det är sådant här som är vansinnigt roligt, säger Rich Smith.

25 knäppa lagar i USA

Anders Blank

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN