Varför skallar INTE alla Materazzi?

avZendry Svärdkrona

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

Dyngtorsk mot Lazio och nio poäng ner till gänget som jagar - har Palermo lekt klart i toppen nu?

Bank: I tisdagsnumret av France Football fanns en alldeles underbar bild av Palermos tränare. Francesco Guidolin, iklädd mörka solglasögon, på väg uppför ett berg på sin cykel. Guidolin är fanatisk cykelfantast - och hans jobb i år är en sjuhelvetes bergsetapp. Man behöver inte göra det svårare än det är: När Luca Toni lämnade "Palemmo" trodde alla att de skulle rasa. Då hittade man brassen Amauri som kunde göra ett liknande jobb. Så skadade sig Amauri, och sedan dess har de rosasvarta gjort tre mål på fyra matcher och bara vunnit en. De kan klara fjärdeplatsen, men det blir tufft. Och i sommar får Guidolin kicken av Zamparini, som vanligt. Get on yer bike, som engelsmännen skulle sagt.

Niva: Risken finns. Jag tillbringade faktiskt min lördagskväll på La Favorita, och tvingades konstatera att Palermo är ett väldigt ängsligt lag just nu. Tålamod är generellt sett inte sicilianarnas allra starkaste kort, och så fort Lazio kontrade in ett mål tappade Palermo koncepten alldeles. Risken finns att president Zamparini snart gör detsamma, att han återigen sparkar Guidolin, och får för sig att börja om från början. Någon topp två-placering blir det inte för Palermo, men jag hoppas klubbledningen har tillräckligt mycket is i magen för att fortsätta enligt samma linjer som de jobbat efter hittills. Då klarar de en Champions League-plats.

Inget av de fyra lag som jagar de sista Champions league-platserna i Spanien vann i helgen. Hur går det där till slut?

Bank: Jag satt ju och såg Valencia blåsas av planen i Sevilla i går, men ändå kan jag sätta allt i mina fickor (53 euro, ett taxikvitto, ett telefonnummer och en tidtabell över busstrafiken på Sicilien) på att Flores kommer att guida dem till en topp-fyra-plats. De har varit superba i vinter och har en grym trupp. Det räcker. Alltså återstår gåtan Real Madrid. Kan de missa en fjärdeplats? Häromveckan pratade jag med en ex-anställd i klubben som sa att det stora problemet är träningarna, att stjärnorna har så mycket annat att tänka på att de inte tränar ordentligt. "Den där glamourskiten XL" är något de håller på att göra upp med. Det tar tid, men till Champions League går de på ren klass.

Niva: Äh, inget snack, det blir Valencia. De har helt enkelt det klart bästa laget i den här klungan. Okej, de hackade till mot Betis i ett regnigt Sevilla - men alla som följer klubben begriper ju att det bara berodde på att deras livsviktiga superdator tillfälligt (?) försvunnit. Tror ni att jag skojar? Inte då. Valencia har redan hunnit bli så angelägna om att återfinna sin dator - som tydligen ska innehålla detaljerad information om alla spelare som någonsin rört en fotboll och taktiska tips om alla planetens lag - att de utlovat en rejäl ekonomisk belöning för givande tips. Alltså, så fort datorn är på plats igen fortsätter marschen för "Los Ches".

Zinedine Zidane, Gennaro Delvecchio - var finns den gemensamma nämnaren? Eller, enkelt uttryckt - varför skallar alla Materazzi?

Bank: Frågan är felställd. Varför skallar INTE alla Materazzi...? Det finns något sanslöst mystiskt över hela hans personlighet. Alla de där tatueringarna, de konstiga mössorna, att han sparkar bollar vilt omkring sig på uppvärmningen - precis allt utstrålar total galenskap. Men det finns många galenpannor i internationell fotboll, så vad är det som gör "Matrix" annorlunda? Kanske hans bakgrund. Materazzi har växt upp med proffsfotboll, hans pappa var professionell tränare. Egentligen borde Inters 23:a vara en intelligent, stilfull, begåvad passningsspelare. Det är han också, med den briljanta extrakunskapen att han råkar vara helt jävla fläng i huvudet också. Sånt ska aldrig underskattas.

Niva: I andra hand för att han är fotbollens bästa trash talker, i första hand för att han är den flitigaste. Ett par dagar efter VM-finalen dök Materazzi upp på en Rolling Stones-konsert i Milano. Han fick mikrofonen av Mick Jagger - och här hade alltså "Matrix" möjligheten att säga precis vad han ville inför tiotusentals andäktiga lyssnare och miljontals tv-tittare. Han tog sats, andades in och... skanderade en obscen anti-Frankrike-ramsa. Arrangörerna tog snabbt mikrofonen ifrån honom, men intrycket bestod. När Marco Materazzi får välja mellan att glädjas över sin egen prestation eller att häckla en motståndare väljer han alltid det senare.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank: Bastian Schweinsteigers inlägg i den eviga frågan "fotboll - eller sex". "Att göra mål är viktigare än sex" sa Bastian, och förtydligade att "efter ett mål mår jag bättre än efter en orgasm. Det känns starkare. För att göra mål ger jag alltid max. I det sexuella, däremot, behöver jag inte kämpa lika mycket". Enligt Bayern-stjärnan är det viktigt att tjejer har klänning och högklackat, eller möjligen tajta jeans och ballerinaskor. Bayerns sportchef Uli Hoeness blev vansinnig och skällde ut Schweinsteiger, som varit värdelös så här långt i år.

Niva: Ni kommer ihåg hur Zenit St. Petersburgs storsponsor - statligt ägda ryska råvarugiganten Gazprom - även börjat sponsra Schalke 04 i höstas? Ja, nu har samarbetet börjat ge effekter. Förra helgen möttes Schalke och Zenit i en vänskapsmatch i Gelsenkirchen. Ledande gaschefer från St Petersburg följde med på studiebesök, och efter att ha sett tyska fans svinga ölstop tog de med sig en strålande idé hem. När Zenit får en ny arena ska den utrustas med - fanfar - en ölpipeline. "En ölpipeline ska vi bara ha", säger St Petersburgs viceguvernör Alexander Vakhmistrov till tidningen Delovoi.