Biden sägs ställa upp i presidentracet

avTT

Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Joe Biden tar en selfie efter ett tal för en internationell brandmansorganisation förra veckan.

Joe Biden uppges ha tagit kontakt med några anhängare för att berätta att han ställer upp i presidentvalsracet i USA, och bett dem att hjälpa honom med att samla ihop pengar.

Det uppger en person med insyn i frågan till Wall Street Journal.

Biden siktar på att bli Demokraternas representant i presidentvalet. Men han sägs ha uttryckt oro för att han inte skulle lyckas få ihop de miljontals dollar som rivalerna Bernie Sanders och Beto O'Rourke skrapat ihop till sina kampanjer, skriver tidningen.

Joe Biden har offentligt antytt att han kan komma att ställa upp i racet. Men det börjar bli trångt i det demokratiska startfältet, där många känner sig manade att ta upp kampen om presidentposten mot republikanske Donald Trump nästa år.

Erfaren inom utrikespolitik

Joe Biden har en fördel i att vara en populär etablerad politiker som suttit som vicepresident för Barack Obama. 96 procent kände till hans namn i en undersökning av Selzer & Co, som Fivethirtyeight.com rapporterar om. Det är bara Vermontaspiranten Bernie Sanders som är lika berömd i undersökningen, och de två är också hittills populärast bland potentiella demokratiska kandidater.

Han har också ett digert cv när det kommer till utrikespolitik, inte minst på grund av åren som vicepresident, då han såg över ett nedrustningsavtal med Ryssland och hade en rådgivande roll kring konflikterna i Irak och Afghanistan.

– Han har en enorm internationell erfarenhet. Han har en kunskap som faktiskt saknar motstycke när det handlar om vad som händer i världen.

Så har exempelvis senatorn Dianne Feinstein beskrivit honom och hon har redan lovat att ge Biden sitt stöd om han ställer upp.

Rutinerad förlorare

Det som möjligtvis talar emot Biden är han är 76 år gammal. Biden gjorde också ett försök att bli Demokraternas presidentkandidat inför valet 1988, men drog sig året innan ut, bland annat sedan det framkommit att han kopierat delar ur andra kända ledares tal, som exempelvis Robert F Kennedy, och att han kommit med missvisande information om sina akademiska meriter.

– Det kommer fler presidentkampanjer och jag kommer att vara där, längst fram, sade Biden när han drog tillbaka sin kandidatur, enligt The New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM