Superdramat: Fleury stor hjälte i Vegas

avPer Bjurman

HOCKEY

LAS VEGAS. Riddarna från Vegas är två matcher från Stanley Cup-finalen.

De vann en osannolik kamp mot Winnipeg hemma på Strippen inatt.

–  Precis som senast gjorde vi det svårt för dem med vår speed. Det ska vi försöka göra nästa match också, det vore fint att åka tillbaka till Winnipeg med ledning, säger William Karlsson till Sportbladet efter 4-2-segern

Det håller på att hända sensationella saker i den västra konferensfinalen i Stanley Cup-slutspelet.
Meningen var ju att Winnipeg efter sin seger i serien mot Nashville – ”den moraliska finalen”, som somliga kallat den – bara skulle köra över Vegas och sedan storma vidare mot Stanley Cup-final mot Tampa eller Washington.

Men ingalunda.

De vann första matchen hemma i MTS Bell Place, men förlorade andra – och i natt åkte de alltså på en andra raka förlust för andra gången i hela slutspelet.

– Mm, efter den lite konstiga inledningen i första matchen tycker jag vi varit minst jämbördiga med dem , säger svenske riddaren William ”Wild Bill Karlsson” när vi träffar honom i den varma Vegas-kvällen.

– I andra matchen lyckades vi göra det svårt för dem med vår speed och det gjorde vi i de inledande två perioderna i natt också. Det påminde lite om hur det emellanåt såg ut mot LA och San Jose. Helt okej, får man säga.  Jag tycker vi gör det bra.

Fleury storsplade igen

Knights hade uppenbarligen läst på läxan om att man måste göra första målet mot Jets, för redan efter 35 sekunder fintade Jonathan Marchessault bort Connor Hellebuyck och satte 1-0.

Sedan höll de gästerna tämligen kort under resten av förstaperioden – Jets avlossade bara tre skott mot mål under de inledande 20 minuterna .

Dryga fem minuter in i andra lyckades glödhete Mark Scheifele kvittera, men då visade Vegas åter prov på sin förmåga att göra mål i rätt lägen och kväsa momentum för  sina motståndare. Bara tolv sekunder senare skyfflade James Neal in en ny ledningspuck – och ytterligare några minuter senare ökade Alex Tuch på till 3-1.

I slutakten fick Jets – som fram till dess hade sett oväntat sega ut – bättre fart under rören. Det hann inte gå mer än 18 sekunder förrän Scheifele gjorde sitt andra för kvällen. Sedan iscensatte de en ruggig press och hade ett helt koppel gyllene chanser, men Marc Andre Fleury – slutspelets bäste målvakt – rånade dem gång på gång med mer eller mindre otroliga räddningar. 

– Ja, de fick till en bra push i tredje, men vi höll emot bra och Fleury gjorde onekligen några styva räddningar, fortsätter ”Wild Bill”.

– Du trodde inte det du såg var sant vid några tillfällen? Nej (brett leende), han har den effekten på folk.

Bäst någonsin i ett slutspel

Till slut satte Marchessault 4-2 i tom kasse – efter att just William missat ett par finfina lägen i slutet.

– Jag vet inte vad som hände när jag fick pucken mitt i slottet i slutet, om jag träffade ribban eller vad det var. Sånt händer, jag får spara målen till ett senare tillfälle, säger han.

Ja, till match nummer fyra kanske, som spelas i kokande T-Mobile Arena natten till lördag.

Den vill Vegas hemskt gärna också vinna.

– Vi ska försöka göra likadant igen, det vore fint att åka till Winnipeg med 3-1-ledning.

Med sina två fullträffar i Game 3 är nämnde Scheifele för övrigt uppe i sammanlagt 14 mål och leder slutspelets skytteliga. Men inte nog med det. Han har gjort elva av målen på bortaplan och det är bästa noteringen någonsin.

Det här är NHL Original Six 00:20

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM