RF:s ordförande rasar över sexism i pojklag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ledare i FBC Engelholms pojklag använder sig av ett sexistiskt material när de tränar P 14-laget i innebandy. Det får Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber att rasa.

– Fullständigt omdömeslöst. Helt obegripligt att detta kan försiggå år 2012, säger hon till TT.

När pojkarna i innebandylaget ska träna försvarsspel används tjejnamn. I de taktiska instruktionerna beskrivs hur spelarna ska agera vid de olika typerna av försvarsspel genom liknelser med hur man kan behandla olika tjejer.

I materialet, som SVT:s Sydnytt tagit del av tillsammans med nättidningen Feministiskt Perspektiv, beskrivs försvarsspelen Petra, Jennifer och Sofia och hur spelarna ska agera:

”I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan”, ”Släpp loss monstret, släpp loss Petra”.

En annan formulering lyder: ”Genom att i rätt läge hångla och tafsa på Sofia får vi ut optimalt resultat.”

Miss i arbetet

Riksidrottsförbundet var på fredagen i kontakt med innebandyförbundet, som i sin tur ska granska FBC Engelholm.

– Föreningen måste utan dröjsmål ta en ordentlig diskussion med sin ledare och sedan måste föreningen fråga sig själv vilken värdegrund de har. Därefter måste innebandyförbundet följa upp det här, säger Karin Mattsson Weijber och menar att de beskrivningar som getts i klubbens träningsupplägg strider mot RF:s etiska normer.

– Vi har en värdegrund inom idrotten där vi ska utveckla människor positivt, även psykiskt. Det här strider inte bara mot våra, utan hela samhällets värdering.

Leif Winterhof, vice ordförande i FBC Engelholm talar om en miss i arbetet:

– Det är olyckligt om det är någon som uppfattat det som kränkande, säger han till Sydnytt.

Bett om ursäkt

Någon formulering kring att just sexism inte får förekomma finns dock inte i RF:s stadgar, men det anser inte Mattsson Weijber behövs.

– Jag tror aldrig man kan reglera dåligt omdöme. Det är bara att inse att alla inte är lämpade att vara idrottsledare för barn och ungdomar.

Hon hoppas nu att detta inte ska smutsa ned synen på innebandyn.

– Innebandyn har jobbat mycket med jämställdhetsfrågor och mångfald, de är mer medvetna än de flesta andra förbunden. Därför blir det nästan paradoxalt när detta händer där.

FBC Engelholm har nu tagit bort de opassande formuleringarna och tränaren har bett föreningen och alla inblandade om ursäkt.

TT

Publicerad: