Dansk tv-kanal fälld för terrorism

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Köpenhamn. Den kurdiska tv-kanalen Roj TV i Danmark är ett språkrör för terrorister, enligt ett utslag i domstol i Danmark på tisdagen. Köpenhamns Byret dömer tv-kanalen till dagsböter.

Tv-kanalen åtalades för att sprida propaganda för kurdiska PKK, en organisation som står på listan över terrororganisationer i både USA och EU.

Byreten menar att Roj TV alltför ensidigt har återgivit uttalanden av företrädare för PKK.

Domen innebär dock inte att Roj TV får sina sändningsrättigheter indragna. De två bolagen bakom stationen, Roj TV A/S och Mesopotamia Broadcast A/S ska i stället betala 2,6 miljoner danska kronor vardera i böter för brott mot terrorlagen.

Ritzau konstaterar att domen är historisk, eftersom det är första gången i Skandinavien som myndigheterna anklagar ett massmedium för terrorism.

Roj TV:s advokat Björn Elmquist har under rättegången hävdat att det finns storpolitiska motiv bakom åtalet. Bland annat skulle det ha gynnat Anders Fogh Rasmussens utnämning till Natos generalsekreterare. Turkiet har lagt mycket kraft på att få den kurdiska tv-stationen satt ur spel och rättegången har också följts på plats av turkiska diplomater. En av dem avslöjades med en pistol i rättssalen.

TT-Ritzau

Publicerad: