Över 400 fast i tågkollaps

avLisa Röstlund

Två nattåg har stannat i över fem timmar i Hälsingland.

Orsak: elfel.

– Det är så frustrerande. Jag kommer att missa en jobbintervju i Malmö, säger Anna Brandberg, 23.

I torsdags avvärjdes en total katastrof på norra stambanan med nöd och näppe, då två godståg felaktigt fick klarsignal trots att de låg på kollisionskurs. När fellarmet kom och tågen stoppades var de endast 300 meter från varandra. Signalerna var felkopplade - och ingen som har hand om elförsörjningen på sträckan vet varför.

Missar jobbintervju

Nu på morgonen har två av SJ:s nattåg mellan Stockholm och Östersund, ett norrgående och ett södergående, stannat i Hälsingland - på grund av elfel.

Runt klockan 3 i natt stannade tåget på väg söderut vid Ljusdals station.

Anna Brandberg bor i Malmö, och var på väg hemåt efter att ha jobbat i Östersund. Hon låg i en sovvagn och hade ställt klockan för att vakna i tid för avgång i Stockholm.

– Men när klockan ringde var vi ju lång ifrån Stockholm. Jag missar en jobbintervju. Och flera andra passagerare kommer att missa sina flyg. Vi får ingen information om vad som hänt och vi alla är frustrerade, säger hon.

Hundratals drabbade

Enligt Thelma Henrysson på SJ:s informationsavdelning är omkring 400 passagerare berörda - bara på de två nattågen. Utöver det försenas andra tåg på sträckan, som får ledas om via Sundsvall. Även lokaltrafiken X-trafiks tåg berörs.

– Det är problem med strömförsörjningen på norra stambanan mellan Arbrå och Lottefors, säger Peter Behrman på Trafikverkets presstjänst.

Vad som orsakat elfelet är ännu oklart.

– Det har jag inte någon information om just nu, säger Peter Behrman.