"Mona Sahlin saknar självförtroende"

avJessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsarpanel summerar: Bästa debatten hittills

1 av 4 | Foto: KAI REHN
Göran Persson.

Aftonbladets läsarpanel ger partidebatten höga betyg.

Men de klara beskeden lyser fortfarande med sin frånvaro, tycker panelen.

– Mona Sahlin måste bli mer självsäker i sin politik, säger Daniel Nilsson, 29.

Läsarpanelen är överens om att kvällens debatt var bättre än de tidigare.

Daniel: Det var den bästa debatten hittills. Det kom upp många ämnen som de inte har tagit upp tidigare. Bland annat den om Sverigedemokraterna och varför så många röstar på det partiet. Men jag tyckte ändå att de inte riktigt vågar ta i frågan.

Alexandra: Jag fick ett bra intryck av vissa - lite sämre av andra. Jag gillar hur Lars Ohly beter sig i debatter. Han babblar inte skit i onödan.

Göran: Det var en ganska hyfsad debatt. Bättre än de tidigare. Det var för att de startade bra med energifrågan. De rödgröna lyckades hålla ihop och stå upp för varandra. Trots att det var en så lång debatt så gav det ingen spricka i oppositionen. Sämst var Göran Hägglund som sa "jag tror" framför allt han sa.

Vem var bäst?

Daniel: Reinfeldt var bäst. Han känns väldigt självsäker i sin politik. Han är påläst till skillnad från Mona. Mitt råd til Mona skulle vara att inte komma med någon skiss på vad partiet vill göra, utan presentera konkreta förslag. Kom med vettiga förslag istället för en massa löften.

Sanna: Jag måste nog säga Mona Sahlin. Och så gillade jag Lars Ohly. Jag saknade Maria Wetterstrand i debatten. Jag hade hoppats på att få se henne. Sedan tycker jag att de rödgröna måste bli mer tydliga i sin politik. De måste bli hårdare och visa till exempel förstagångsväljare vad det är för skillnad på deras politik och alliansens. För det är stor skillnad.

Göran: Peter Eriksson var stark i sakfrågogorna.

Alexandra: Det blir Lars Ohly. Han behöll sin värdighet mest av alla.

Vad tyckte ni om frågorna som togs upp?

Göran: En sak som vi har fått klart för oss nu är att det inte är någon bra idé att sänka skatterna för att skapa fler jobb. Det måste till andra åtgärder som att ta tillbaka lärlingssystemet. Det är ju precis som det var när jag var ung.

Alexandra: De tog upp en del som inte berörde mig. Men jag blir nästan lite irriterad på de rödgröna att de inte avbryter allianspartierna när de lägger fram felaktiga fakta. Oppositionen har debatterat de här frågorna så många år nu att jag vet att de kan bättre.

Sanna: Det var bra att de tog upp skolan och betygen, just betygsbiten har jag inte hört så mycket om förut i debatten. Men jag blir besviken på att de alltid pratar så smalt, oavsett ämne. Jag skulle önska att politikerna kunde koppla ihop till exempel arbetslösheten och sjukförsäkringen. De går ju ihop med varandra.

Var det något ni saknade i debatten?

Daniel: Det var bra att de tog upp Sverigedemokraterna, men de borde ha lagt mer tid på det. SD ser ut att komma in i riksdagen och kanske slå ut flera av de riksdagspartier vi har i dag. Ändå känns det som att man fortfarande lägger locket på i debatten.

Göran: Flera av partiledarna försvann nästan i debatten. Som till exempel Maud Olofsson och Göran Hägglund. Det kommer att bli Reinfeldt mot oppositionspartierna i valet. Risken är stor att vi får ett tvåpartisystem igen i Sverige.

Alexandra: De borde ha lagt mer tid på sakfrågorna i stället för att klanka ner på varandra.

Publicerad: