Kontroversiella tårarna under prisceremonin

Vägrar själv kommentera: Säger inget i dag

avAndreas Käck, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

PYEONGCHANG. Ryssland är portat från OS i Sydkorea men kunde trots det fira en medalj på damernas sprint.

Detta när Julia Belorukova under epitetet ”Olympic Athletes From Russia” körde hem bronset efter Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla.

De ryska idrottarna är förbjudna att bära sin egen flagga under spelen men trots det stod ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe på läktaren i officiella kläder och grät.

Efter dopningsskandalen i Sotji är Ryssland som nation förbjuden att delta i de olympiska spelen i Sydkorea. Ett antal idrottare från landet har trots det fått okej att tävla under det tillfälliga lagnamnet ”Olympic Athletes From Russia”.

”För mig är det politik”

Som en del i överenskommelsen får de dock inte representera Ryssland på något sätt, bära den ryska flaggan eller sjunga den ryska nationalsången. Idrottarna representerar inte heller de officiella nationsförbunden.

Det ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe har skyllt hela skandalen på visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov. Den tidigare elitåkaren, som själv har tre OS-guld på meritlistan, har också menat att avstängningen har politiska motiv.

– Det har absolut inget med sport att göra. För mig är det politik, har Välbe sagt.

”Inga intervjuer i dag”

På tisdagen fanns Jelena Välbe trots allt på plats på Alpensias skidcenter i officiella kläder när Julia Belorukova under den neutrala flaggan körde hem ett brons i damernas sprint. När ryskan klev upp på prispallen kunde den jublande Välbe sedan inte hålla tårarna tillbaka.

– Jag kommer tyvärr inte ge några intervjuer på engelska i dag, sa Välbe på Sportbladets fråga om hennes känslor.

Innan hon lämnade läktaren signerade 49-åringen också för åkarna förbjudna ryska flaggor åt supportrar på plats.

Medaljören Julia Belorukova medgav efter loppet att det varit tufft att inte få tävla under sin nations flagga.

– Det har varit väldigt jobbigt för oss ryssar men vi har försökt fokusera på det vi är här för att göra. Just nu är jag överlycklig, säger 23-åringen.

Vad säger du om situationen med IOK?

– Bra fråga… Det finns inget som knäcker oss. Vi är starka och kämpar till slutet.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM