Skyldig till tunnelbaneknuffen

Av: Eric Tagesson, Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Offret fick livshotande skador

1 av 7

När han greps satt han på en parkbänk och stirrade tomt rakt ut i luften.

Sedan dess har 34-åringen inte velat säga ett enda ord om varför han i våras knuffade en ung man framför ett tunnelbanetåg.

Nu har tingsrätten slagit fast att han är skyldig till gärningen.

Det var vid 22-tiden på kvällen den 30 maj som den 34-årige mannen gick fram till ett för honom främmande par på tunnelbaneperrongen vid T-centralen i Stockholm. Utan förvarning tog han ett steg mot dem, och knuffade ner den 23-årige mannen på spåret framför ett framrusande tåg.

– Helt oväntat blir han puttad, som jag uppfattade det. Det var en väldigt stor kraft i putten och så försvinner han. Det sista jag ser av X (makens namn red.anm) är hans ryggsäck och att han blir träffad av tåget. Sen försvinner han, sa 23-åringens hustru i rätten.

– Jag känner mig hjälplös, maktlös, som att jag inte hade någon kontroll över situationen. Jag uppfattar det som att han var död, jag trodde han var det, jag trodde inte att någon kunde överleva ett tåg.

Fångades på film

Knuffen fångades på övervakningsfilm, och efter att den publicerats i media kunde polisen med allmänhetens hjälp hitta den misstänkte gärningsmannen. Två unga män kände igen honom från Aftonbladets hemsida och följde efter honom samtidigt som de lotsade polisen rätt.
Mannen greps, sittande på en parkbänk – med tom blick.

I polistransporten in till arresten satt han "tyst och stirrade rakt ut i tomma intet".

Väl på Kronobergshäktet sa han att han var oskyldig och ville ut, det är enda gången han uppges ha uttalat sig om skuldfrågan.

I måndags avslutades rättegången och nu väntar alla parter på att domen ska falla.

Skyldig

Men enligt Stockholms tingsrätt är bevisningen övertygande om att mannen gjort sig skyldig till det han åtalats för.

Men ännu är varken påföljden eller vilken rubricering han kommer att dömas för bestämd.

Klart står att 34-åringen inte kan dömas till fängelse då han anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Han har, förutom att han bekräftat att det är han som syns på övervakningsbilderna, inte medverkat i utredningen. Han har inte svarat på frågor om varför han gjorde som han gjorde vare sig i förhör eller under den rättspsykiatriska undersökningen.

Även under rättegången vägrade han svara på några frågor alls och sa till åklagaren:

– Du kan fortsätta babbla, jag tänker inte lyssna på dig.

– Jag ville inte ens komma på rättegången, jag vill inte svara och jag hör inte vad du säger.

Levt som hemlös

I den rättspsykiatriska undersökningen av mannen framträder en bild av en person som trots en till början hade god kontakt med sin familj, en avslutad utbildning på ett fordonsprogram och sedan ett antal ströjobb, allt mer börjat leva i samhällets utkant.

De senaste åren ska han ha varit hemlös och han uppger att allting varit ”lite svajigt” sedan en utlandsresa han gjorde.

Men ingenting har framkommit som tyder på att han skulle ha vare sig alkohol- eller drogmissbruk.

Den 23-åriga mannen som knuffades framför tåget fick livshotande skador. Han bröt nacken, fick två hjärnblödningar, bröt flera ben i sin kropp och tvingades amputera foten.

”Kommer aldrig kunna spela fotboll”

Under rättegången berättade 23-åringen att han älskade att spela fotboll och att det var hans fritid. Han älskade att gå ut och röra på sig.

– Jag är en sådan som vill ut och springa, men jag inte kan röra på mig. När jag tänker på min fot så gör det ont att jag aldrig kommer kunna spela fotboll igen, det är det som är mest psykiskt tungt.

Det 23-åriga offret har flera gånger uttryckt att han skulle vilja veta varför just han blev offret – något som aldrig fick ett svar under rättegången.

Den enda förklaringen till gärningen, som den rättspsykiatriska undersökningen kommit fram till, är ”en aggressiv hämndaktion eller uttryck för allmän frustration riktad mot antingen en specifik eller slumpmässigt utvald person”. 

Publicerad: